Salibandyssa alueellista yhteistyötä

Viisi läntisen alueen keskisuurta salibandyseuraa ovat käynnistämässä uudenlaista yhteistyötä. Loimaan Leiskun, Oripään Urheilijoiden, Harjavallan RuPun, Mynämäen Wirmon ja Uudenkaupungin USB:n 2003-syntyneistä lupaavimmista pojista kootaan oma joukkue, joka harjoittelee ja pelaa pelejä huippujoukkueita vastaan.

– Idea lähti Loimaan Leiskun taholta ja alueen seurat ottivat sen hyvin vastaan. Tässä ei seurojen perustoimintaa horjuteta, vaan pojat pelaavat omissa joukkueissaan tulevallakin kaudella, mutta yhteistyön kautta pyritään nostamaan tasoa entisestään, kertoo USB:n Hannu Niemi, joka tulee toimimaan yhteisjoukkueen valmentajana.

Joukkue kokoontuu ensimmäisen kerran kuun lopulla tutustumis- ja treenipäivään Oripäähän ja huhtikuun 8. päivä järjestetään Laitilan uudessa hallissa tapahtuma, jossa yhteisjoukkue pelaa TPS:n 2003-ikäluokan joukkuetta vastaan.

Yhteisjoukkueen toiminta keskittyy luonnollisesti normaalin sarjatoiminnan ulkopuolisiin aikoihin, mutta myös sarjojen aikana pyritään yhteisiä tapahtumia järjestämään.

– Lähiajan päätavoitteeksi on asetettu elokuussa Turussa pelattava Mestarien Cup, jossa yhteisjoukkue haastaan ikäluokkansa Suomen parhaat seurat.

 

Yhteistyön yksi lähtökohta on se, että pienten kaupunkien ja maalaiskuntien seuroissa yhteen ikäluokkaan on vaikea saada kilpailukykyistä joukkuetta kokoon, sillä mitä vanhempiin mennään, sitä pienempiä joukkueet ovat.

– Joukkueissa myös tasoerot ovat melkomoisia, parhaille treenit saattavat olla liian helppoja eli ne eivät kehitä ja osalle ehkä liian kovia.

Keräämällä seurojen parhaat yhteen saadaan tasavahva ja laadukas joukkue, jossa jokainen saa yhteisharjoituksissa sopivan tasoisia haasteita.

– Joukkueeseen on valittu jo pelaajat, USB:stä mukaan pääsee viisi kaveria. Ajatuksena on, että treenitapahtumiin mukaan voi tulla vähän enemmänkin poikia eikä joukkuepaikat ole kiveen hakattuja, vaan mukaan voi päästä, jos osoittautuu sen arvoiseksi tai sitten joukkueesta voi pudota, jos esimerkiksi motivaatio ei riitä.

 

Ensi kaudeksi 2003 ikäluokalla alkaa myös liiton valmennustoiminta, mutta siihen on todella vaikea päästä. Yhteinen joukkue on tavallaan sopiva matalan kynnyksen paikka niille, jotka pyrkivät pitkälle, mutta eivät vielä mahdu liiton valmennukseen.

– Tämä ei ole mikään vastaisku liitolle, vaan liiton 2003-ikäkausivastaava on ollut mukana uutta toimintaa suunnittelemassa.

Joukkueen nimenä tulee olemaan West Coast Blue Collars eli ”haalarimiehet.”

– Sitähän se on, kovaa työtä pitää tehdä jos haluaa eteenpäin ja tämä on hieno mahdollisuus kaikille. Jos toiminta sujuu niin kuin on ajateltu, niin se voi tulevina vuosina laajeta muihinkin ikäluokkiin.

Yhteisjoukkue on saanut jo omat peliasut, joissa joukkueen nimen lisäksi jokaisella kaverilla on omassa paidassaan perusseuransa logo.

– Tämä on myös sitä urheilun toista puolta, opitaan toimimaan yhdessä uudessakin porukassa, ollaan ja treenataan joukkueen kanssa yhdessä sen sääntöjen mukaan.

 

Artikkelikuvassa Loimaan Leiskun Jesper Vuorinen (vas.) ja Aleksi Vuorinen yhteisjoukkueen peliasu päällään.