Kirsi Neuvosen grafiikkaa Runonkulman Galleriassa

Runonkulman Galleriassa avautuu tänään Kirsi Neuvosen grafiikkatöiden näyttely. Avajaistilaisuus pidetään kello 17-19 ja myöhemmin teoksiin voi tutustua aina 27.7 asti gallerian kesän aukioloaikoina eli keskiviikko-perjantai kello 11-17 ja lauantai kello 11-15.

Neuvosen töitä ei ole aiemmin ollut esillä Uudessakaupungissa. Näyttelyn nimenä on Runotyttö ja se sisältää Neuvosen pukuteoksia vuosien varrelta.

– Puku aiheena muuttuu moneksi ja elää tuotannon mukana erilaisina variaatioina. Olemme kulkeneet yhtä matkaa jo 32 vuotta, Neuvonen sanoo.

Näyttelyn nimikkoteos Runotyttö.

Mistä pukumuoto on hänelle tullut ei ole aivan selvää, kuten ei vaikutteiden siiloutuminen mielen sopukoihin ja sieltä takaisin tietoisuuteen muutenkaan,

– Äitini oli ompelija ja hän neuloi pukuja, se on varmaan yksi tekijä. Puku edustaa minulle turvallisuutta ja rauhaa.


Useat galleriassa esillä olevat pukutyöt ovat luontoaiheisia. Neuvonen neuvoo katsomaan myös taustaa, se ei ole sivuseikka, vaan teosta tuleva täynnä yksityiskohtia oleva pinta.

Näyttelyssä on muutama suurikokoinen pukuteos, ”normaalikokoisia” teoksia ja sitten pienikokoisia teoksia.

– Vuosien aikana minulta on pyydetty pukujen pienikokoisempana versiona ja nyt on niiden aika 26 vuoden tauon jälkeen.

Näyttelyn nimi Runotyttö on läsnä muotokuvien kautta. Niistä jokaisen voi kuvitella tytöksi, jolla on runotytön sielu. Muotokuvissa hiuksilla on iso merkitys.

– Näemme muita ihmisiä paljon takaapäin, jonossa, katsomossa, autossa ja usein silloin vain hiukset. Hiuksilla on ollut merkittävä osa naiskauneuden historiassa ja niillä on ollut merkittävä rooli eri kulttuureissa ja eri aikakausilla.

Hiukset ovat olleet vallan symboli ja niillä viestitään omasta persoonallisuudesta tai kerrotaan kapinallisuudesta, kuten esimerkiksi punkkarit pystytukillaan.


Runonkulman Galleria sijaitsee osoitteessa Ylinenkatu 38B.


Artikkelikuva: Kirsi Neuvosen grafiikkatöitä on esillä Runonkulman Galleriassa heinäkuun 27. päivään asti.

Isojen töiden lisäksi esillä on pienempia teoksia ja mm. kortteja.