Puutalokaupungin talot maalattiin kiveen

Työpaja Väiskin nuorempien ryhmä sai puolisen vuotta sitten uuden idean ja siitä lähtien sivellin on saanut kyytiä ryhmän kokoontumisissa. Lopputulosta Kivempi kaupunki -näyttelyä pääsee ihailemaan kirjastossa 23.7 – 3.8 välisenä aikana.

Ryhmä on maalannut noin viisikymmentä kivitaideteosta, suurin osa on näköistaidetta, mutta mukana on myös osittain kuvitteellista ja abstraktia taidetta.

– Ryhmässä teemme paljon käsillä jotain, vanhempien ryhmä yleensä askartelee verstaan puolella, mutta nuoremmille tällainen taiteellinen kivien maalaus sopi hyvin. Idea tukee myös haluamme käyttää kierrätysmateriaali, kertoo ohjaaja Paula Immonen. Mukana maalausprojektissa on ollut aktiivisesti myös ohjaaja Jennika Salonen.


Useisiin kiviin on maalattu kaupunkikuvasta tuttuja rakennuksia ja maisemia. Kivet ovat erimuotoisia ja taiteilijalta onkin vaadittu maalauksen tekemisessä erilaista hahmottamiskykyä kuin tavallisella tasaiselle ja suoralla kankaalle maalattaessa.

Kolmiulotteinen kivi antaa myös teoksille ”automaattisesti” mielenkiintoisen uuden ulottuvuuden, jota on osattu hyvin hyödyntää.

Ryhmä oli tosin ensin hieman epäileväinen projektin onnistumisesta ja useampikin epäili, ettei hän osaa maalata, mutta nopeasti epäilyt hälvenivät ja kevään aikana ryhmästä on löytynyt muutama todella taiteellisesta lahjakas, joiden kannattaa ehdottomasti jatkaa harrastusta.


Kiviteokset tulevat siis reiluksi viikoksi kaikkien ihailtaviksi kirjastoon. Niitä voi myös hankkia itselleen edulliseen hintaan. Kirjaston näyttelyn jälkeen varaamatta jääneet kivet viedään myyntiin Passarin myymälään.

Pajassa on myös halua jatkaa projektia ja toteuttaa esimerkiksi tilaustöitä ja maalata kiveen vaikkapa asiakkaan kotitalo ja jokin muu hänen haluamansa kohde.

Kiviin käytetty maali kestää kosteutta eli niitä voi pitää myös ulkonakin, joskaan ei suoranaisessa vesisateessa. Ne sopivat moneen tarkoitukseen alkaen ovenpidikkeeksi ja päättyen hyllylle ”vain” ihailtavaksi.


Keskiviikkona pajalla viimeisteli Jonna Laurila suurta kirjaston kuvaa. Hyvin yksityiskohtaisen teoksen tekemiseen on mennyt tunteja ja sen tekeminen on vaatinut taiteellista silmää, tarkkuutta, pitkäjänteisyyttä ja keskittymiskykyä.

– Käyn täällä kaksi kertaa viikossa ja olen tehnyt tätä ainakin jo kaksi viikkoa, ehkä enemmänkin mutta nyt se alkaa olla valmis. Tänään viimeistelen vielä taustaa, Jonna kertoo.

Hänellä on mallina kirjastosta otettu valokuva ja siitä hän on suorakaiteen muotoiseen kiveen pikkutarkasti ”siirtänyt” maalin ja pensselin avulla rakennuksen kuvan.

Kivien joukosta löytyy maalattuna myös Uusi kirkko, Mörne, museo, Raatihuone, Puustin rakennus eli entinen nuorisotalo tai Kasvin talo sekä maisemia mm. Myllymäeltä.

Moniin teoksiin kiven rosoisuus ja väri luo hauskan tausta ja erässä kivessä oli valmiina kohoumana kalan muoto, se piti vain maalaamalla tuoda esiin.


Artikkelikuva: Työpaja Väiskin nuorten ryhmän Kivempi kaupunki -näyttelyssä on esillä kiveen piirrettyjä rakennuksia ja maisemia kaupungista.

Jonna Laurila viimeistelee isoa ja suuritöistä kirjaston kuvaa,