Horisontissa sukelletaan ismeihin

Galleria-Taidelainaamo Horisontin kesänäyttelyssä tutustutaan maalaustaiteen ismeihin. Muuttuva kuva -nimellä kulkevaan näyttelyssä ovat mukana kaikki gallerian 10 taiteilijaa, jotka ovat osin astuneet mukavuusalueensa ulkopuolella ja toteuttaneet teoksensa jonkun ismin mukaisesti.

Kuvataiteessahan ismejä riittää, maallikkokin on mahdollisesti kuullut sanat realismi, impressionismi, kubismi ja surrealismi ja niin edelleen ja joku voi tietää, ainakin sinnepäin, millaisia maalauksia minkäkin nimen alle ripustetaan.

– Kaikkia ismejä on mahdoton luetella ja niitä voidaan joka hetki keksiä lisää. Omien näyttelyssä olevien töideni tyyli on realismi, ei naturalismi. Ne helposti sekoitetaan, vaikka kyseessä on aivan eri asia, kertoi ismejä avajaisyleisölle avannut Raimo Aarras. Hän oli myös ismi-näyttelyn ideoija.

Esimerkiksi Gallen-Gallelan teos Ilmarisesta takomassa sampoa on aivan realistinen työ, vaikka tilanteen pohjalla on satu.


– Ismin idea oli se, että taiteilijat pyrkivät vanhan ismin päälle tekemään jotain uutta, jotta se näyttäisi erilaiselta. Taiteilijat organisoivat ja järjestivät omat maailmansa sillä, miten nähdä todellisuutta, totesi puolestaan Aarraksen kanssa kuvataiteen ismeistä kertonut Valto Vaalikivi.

Vaalikiven mukaan maalaustaiteessa on paljon teoksia, jotka ovat pois näköhavainnosta eli taiteilijat käyttävät elementteinään omia ajatuksiaan.

– Tällainen tapa maalata aiheutti aikanaan hämmennystä ja kauhistuttikin. Picasso puolestaan kehitti kubismin, joka uutena myös ärsytti taideyhteisöä. Kubismissa todellisuutta lähestytään useasta eri suunnasta.


Aarras kiteytti erään taidemaailman ismin ajatuksen näin:

– On yhdentekevää, mitä maalaus esittää, kunhan se on hyvä. Eli maalauksen arvo ei riipu siinä, onko siinä kuningattaren muotokuva tai lanttu.

Aarras esitti lopuksi perustavaa laatua olevan kysymyksen: Pitääkö nykytaidetta lopultakaan ymmärtää, eikö riitä, että tykkää tai ei tykkää?

– Mutta on toisaalta niin, että jos tietää enemmän niin saa enemmän. Eli taiteen historian ja tyylien tunteminen avaa teoksista jotain uutta ja antaa perspektiiviä menneisyyteen.


Aarraksen ja Vaalikiven esitysten jälkeen kukin taiteilija sai kertoa omista töistään ja mitä ismiä se edustaa ja miltä teoksen tekeminen on tuntunut.

Kauan taidetta tehneillekin uudenlaisen ”tyylin” tutkiminen oli antoisaa ja myös opettavaa ja mahdollisesti jatkossa kokeiluja jatketaan.

Näyttelyssä ovat mukana Raimo Aarras, Johan Elfving, Raila Hasanen, Seija Itäranta, Esko Lappalainen, Hiltu Sallinen, Heli Sammalisto, Auli Sormunen, Valto Vaalikivi ja Juhani Vuorisalmi.

Näyttelyyn voi poiketa tutustumaan gallerian aukioloaikoina eli tiistaista perjantaihin kello 13-17 ja lauantaisin kello 11-14. Gallerian osoite on Alinenkatu 24.


Artikkelikuva: Hiltu Sallisen sekatekniikalla toteutettu Jukolan viesti.

Johan Elfving esittelee omia värikkäitä Fauvismi-töitään.