Tommi Lehtonen on U16-maajoukkueen vakiomiehistöä

Alkuvuodesta 16 täyttänyt Tommi Lehtonen on puolitoista vuotta ollut mukana Koripalloliiton 2003-syntyneiden leiriryhmässä ja valittu sinä aikana joka kerta myös 12 maajoukkuepelaajan joukkoon. Tommin tavoitteena on aikanaan pelata ammattilaisena mahdollisimman korkealla tasolla.

Tommi on paljasjalkainen uusikaupunkilainen. Koripallon peluun hän aloitteli samaan aikaan kuin koulunkäynnin eli kymmenisen vuotta sitten.

– Kiinnostus koripalloon taisi alkaa Kobe Bryantin innoittamana, aloin seurata miehen tekemisiä ja sitten halusin itsekin pelata. Olen myös yleisurheillut ja palannut jalkapalloa, mutta ne ovat molemmat jääneet ja koripallo on ollut ykköslajini jo vuosia.

Koriskerhojen jälkeen Tommin ikäluokka on harjoitellut ja pelannut Jarno Nikulan johdolla aina kuluvaan kevääseen asti hyvällä menestyksellä pelaten aikanaan SM-sarjassa ja viime kaudella valtakunnallisessa ykkösdivarilla.

Nyt joukkue kuitenkin hajoaa eikä Korihait ensi kaudeksi saa kokoon U18-joukkuetta. Mm. Jarnon poika Aamos siirtyy Nokialle, mutta Tommi jatkaa Uudessakaupungissa.


– Tämänhetkinen suunnitelmani on pelata vuosi Uudessakaupungissa ja sitten pyrkiä Märskyyn eli Mäkelänrinteen lukion urheilulinjalle Helsinkiin. Siellä opiskelee ja harjoittelee monta maajoukkuekaveria.

Märskyssä on oma koripallovalmentaja ja se pelaa omalla joukkueella mm. miesten ykkösdivaria ja opiskelun ja harjoittelu on rytmitetty niin, että molemmat onnistuvat täysipainoisesti.

Tommi harjoitteli jo kevään ajan Korihaiden miesten joukkueessa ja sai muutaman peliminuutin liigassakin.

– Kesä menee U16-maajoukkueen kanssa, mutta syksyllä olisi tarkoitus olla Korihaiden miesten ringissä, mitään virallista sopimusta ei tosin vielä ole tehty.

Miesten treeneissä on hyvä mahdollisuus kehittyä edelleen ja kaikki peliaika liigassa on plussaa. Tommi aloittaa syksyllä lukion, joten miesten kaksi treenikertaa päivässä ei ainakaan säännöllisesti onnistu.


Maajoukkuepaitaa Tommi kantoi ensimmäisen kerran jo viime vuonna U15-ikäluokan epävirallisissa harjoitusmaaotteluissa Liettuassa, ensimmäisen virallisen maaottelunsa Tommi pelasi tammikuun alussa U16-ikäisten kolmen maan turnauksessa ja kesä-heinäkuun vaihteessa oli vuorossa ensimmäinen arvoturnaus eli Pohjoismaiden mestaruusturnaus.

– Se meni omalta osalta ihan hyvin, heittopeli tosin ei kulkenut normaaliin tapaan. Pelit olivat kovatempoisia, mutta valmentaja peluutti 12 kaveria tasaisesti, joten kentällä pystyi antamaan kaikkensa ja sitten pääsi penkille hetkeksi huilaamaan.

Juniorijoukkueessakin Suomen pelitapa perustuu samaan aggressiiviseen puolustukseen kuin miesten maajoukkueessa.


Nyt U16-ryhmällä on menossa reilun viikon tauko, ennen kuin jälleen kokoonnutaan leirille Lohjalle, jossa erinomaisissa olosuhteissa jatkuu valmistautuminen elokuun alun ikäluokan EM-karsintoihin.

Karsintaturnaus pelataan Montenegrossa ja Suomen lisäksi mukana ovat Iso-Britannia, Itävalta, Belgia, Romania ja Slovakia. Ennen karsintoja U16-joukkue pelaa heinäkuussa vielä useita harjoitusmaaotteluja.

– Tauolla treenataan maajoukkuevalmentajien ohjeiden mukaan. Itsellä on tosi pieni flunssa päällä ja pitää ottaa normaalia kevyemmin kunnes se on parantunut.


Tommille on pituutta kertynyt noin 183 senttiä ja hän uskoo ja toivoo, että muutama sentti vielä tulee lisää. Pelipaikka on laituri, mutta Korihaiden junioreissa hän pelasi välillä myös korin alla.

– Joka ominaisuudessa on parannettavaa, kuntoa, lihaskuntoa, tekniikkaa, heittoa ja niin edelleen pitää treenata tasapuolisesti. Ehkä sellainen ihan lähiajan treenikohde on fyysinen peli eli korin tekeminen, vaikka isompi kaveri on kyljessä kiinni ja puolustuspäässä rohkeampi kontaktien ottaminen.

Maajoukkueleireillä saa hyvää ohjausta mm. fyysiseen treenaukseen. Voimatreenitkin pitää tehdä oikein, jotta harjoitusvaikutus on toivottu eikä toisaalta aiheuta vammaa itselleen.

– Uudessakaupungissa on Aamoksen kanssa käyty puntilla yhdessä ja toinen on tarkkaillut tekniikkaa toisen treenatessa. Treeni-intoa löytyy, mutta liikaa ei saa treenata eikä yksipuolisesti esimerkiksi voimatreeniä, sillä liikkuvuus pitää säilyttää.

Tommi sanoo nauttivansa treenaamisesta ja se onkin ehdoton edellytys, jotta haaveet ammattilaisuudesta aikanaan toteutuvat.