Pirjo-Riitta Eilu on vuoden pyhämaalainen

Luodolla tuulee -tapahtuman ensimmäistä päivää vietettiin tänään lauantaina ”sopivassa” säässä. Telakanrannassa oli kuitenkin aiempia vuosi vähemmän väkeä, sillä samaan aikaan Heinäsissä pidetty suurhuutokauppa sai monet suuntaamaan sinne.

Kari Aalto.

Lauantaipäivää vietettiin perinteisesti eli siikasopasta, lätyistä ja kahvista nauttien, musiikkiesityksiä kuunnellen ja kisoja seuraten tai itse osallistuen.

Kala ei Telakanrannassa ollut oikein syönnillä, sillä lasten onkikilpailun palkinnot irtosivat varsin vaatimattomilla tuloksilla.

Alle 8-vuotiaiden sarjassa voiton vei Venla Pirilä tuloksella 194 grammaa, toiseksi tuloksella 105 grammaa tuli Anni Järvensivu ja kolmanneksi tuloksella 66 grammaa sijoittui Rasmus Arola.

Alle 12-vuotiaiden sarjassa tuloksen sai vain kaksi kilpailijaa, voiton vei Joonas Kaitila tuloksella 305 grammaa ja kakkonen oli Rasmus Mäki tuloksella 123 grammaa.

Kaikkien osanottajien kesken arvotun virvelisetin voitti Linnea Erfors.


Teräshenkilökisaan lähti tällä kertaa vähemmän osanottajia kuin viimeksi, mutta kisa on tiukka, sillä kummassakin sarjassa voitto ratkesi vasta viimeisellä osuudella eli uinnissa. Ennen uintia oli juostu ja pyöräilty, aivan kuten ”oikeassakin” triathlon kisassa.

Naisten sarjan voitti viime vuoden tapaan Susanna Junttila ajalla 15:10. Toiseksi sijoittunut Aino Mäkelä hyppäsi vielä uimaan ensimmäisenä, mutta uinti ei sujunut. Kolmas oli Anniina Elo ja neljäs Mira Johtela.

Miesten sarjan voitti ”Kammelan hirmu” Olli Elo, mutta hän hävisi ajallaan 17:21 selvästi naisten parhaille. Miesten kakkonen oli Elmo Mäkelä puolisen minuuttia perässä ja kolmas oli Joni Mäkelä lähes samalla ajalla.

Yleisöäänestyksen parhaasta kisa-asusta voitti viimevuotiseen tapaan Olli Elo.

Alle 8-vuotiaiden sarjan parhaat, vasemmalla kakkonen Anni Järvensivu, keskellä voittaja Venla Pirilä ja oikealla kolmonen Rasmus Arola.


Omassa puheenvuorossaan pääjärjestäjän eli Pyhämaan matkailuyhdistyksen puheenjohtaja Kari Aalto kiitteli kaikki järjestelyissä mukana olevia ja tietenkin myös paikalle saapuneita vieraita. Kritiikkiä sai sen sijaan kaupunki.

Olli Elo.

– Pyhämaahan on muuttanut uusia lapsiperheitä ja enemmänkin olisi tulossa, mutta kun täällä ei ole asuntoja. Tarvittaisiin tontteja ja jos on tyhjiä taloja, niin niitä pitäisi saada vuokralle tai myyntiin. Koulun oppilasmäärä on nousussa, se on edelleen pieni, mutta suunta on hyvä.

Nuorisoseuran talolla on tehty iso remontti ja se on nyt upeassa kunnossa. Talkootöitä tehtiin noin 2000 tunnin verran ja Ravakka myönsi merkittävän rahallisen tuen. Ravakan tuella on myös saatu ruohonleikkuri talkoilla rakennetun frisbeegolfradan huoltoon ja Kalastajaseura on kunnostanut Fräkälin kalatuvan.

– Totuus on se, että kaupunki ei Pyhämaata kehitä, me tehdään se itse Ravakan tuella.


Vuoden pyhämaalainen Pirjo-Riitta Eilu on syntynyt ja asunut nuoruutensa Pyhämaan kirkonkylässä, mutta muuttanut muualle 1970-luvun alussa. Siitä lähtien hän on ollut kesäpyhämaalainen.

Päästyään muutama vuosi sitten eläkkeellä, hän kiinnostui Pyhämaan perinnepiirin kyläkirjaprojektista ja on ollut suurena apuna kirjaan tarvittavien tietojen hankinnassa.

Hän on penkonut ihmisten sukujuuria, tutkinut erilaisia arkistoja, lukenut vanhoja pyhämaalaisia uutisia sanomalehdistä, hommannut ihmisiltä valokuvia ja tehnyt muistiinpanoja hautausmaan hautakivistä ja monenlaista muuta.


Luodolla tuulee -tapahtuma jatkuu vielä sunnuntaina, jolloin ohjelmaa on eri puolilla Pyhämaata. Aamulla lähdetään kajakkiretkelle Mikonkarttaan, Uhrikirkossa on jumalanpalvelus, Nuorisoseuran talolla Vakkaopiston käsityönäyttely ja perinnepiirin Valokuvanäyttely, koululla luennoi kello 11:30 professori Juhani Vainio aiheesta ”Saari nimeltä Kajakulma.”

Telakanrannassa käydään kello 13:14 Pyhämaa Grand Prix eli keppis-esteratsastuskilpailu ja Suviteatteri esittää kesän näytelmänsä Vierasta viedään Nuosisoseurantalolle kello 14 ja 18.


Artikkelikuva: Pirjo-Riitta Eilu on vuoden 2019 pyhämaalainen.

Susanna Junttila otti selvästi parhaan lähdön Teräshenkilökisassa.