Lokalahdella vietettiin Suvipäivää

Lokalahden Suvipäivää vietettiin tänään ihanteellisessa suvisäässä, aurinko paistoi, mutta helteestä ei tarvinnut kärsiä. Ensimmäiset Suvipäivät järjestettiin jo vuonna 1977, mutta muutama vuosi on jäänyt väliin.

– Viime vuonna syy oli se, että järjestelyjen ydinporukka on todella pieni ja viime kesänä virta ja ideat loppuivat. Tapahtumana Suvipäivät eivät ole kovin iso, mutta ei tämäkään sormia napsauttamalla synny, totesi avauspuheessaan Lokalahti-seuran puheenjohtaja Seppo Laine.

Seppo Laine.

Tänä vuonna muutama vanha seuran jäsen on aktivoitunut ja se toi heti jotain uutta. Samoin jokin aika sitten pidetyssä yhdistysten yhteisessä kokouksessa oli parikymmentä osallistujaa.

– Uskon edelleen siihen, että yhdistysten yhteistyöllä pystymme järjestämään erilaisia mukavia tapahtumia Lokalahdelle. Itse olin jo heittämässä pyyhettä kehään, mutta ehkä tunnelin päässä näkyy vähän valoa.


– Missä on lokalahtelaisten yhteisöllisyys, talkoohenki ja yhteen hiileen puhaltaminen. Jos ajatusmaailma on sellainen, että toiset järjestää, tulemme valmiiseen pöytään, niin hyvin pian on köyden pää vetävän kädessä ja tapahtumat loppu, Laine kritisoi

Hän toivoo, että Lokalahti-seuran syyskokoukseen Nuortentuvalla saapuu runsaslukuinen joukko ihmisiä.

– Toimijoita tarvitaan, mutta se, että osallistuu kokoukseen, ei tarkoita että ollaan heti tyrkyttämässä jotain tehtäviä. Uusia ideoita tarvitaan ja talkoolaisia. Syksyn kokous tulee olemaan vedenjakaja, se kertoo mitä täällä oikeasti halutaan vai sammutetaanko valot.

Laine toivoi, että varsin kriittisetkin sanat olisivat saaneet kellon kilisemään jonkun päässä ja innostaisi mukaan seuraan ja sen toimintaan.


Suvipäiväpuheen piti kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jaana Vasama. Hän tuntee varsinkin Lokalahden kirkon hyvin.

– Toimin kaksi vuotta Lokalahden kanttorina luokanopettajan työni ohella ja olin silloin mukana monen lokalahtelaisen iloissa ja suruissa. Tuo aika jätti sydämeeni todella positiivisen kuvan Lokalahdesta ja sen asukkaista.

Jokaisella paikalla on oma identiteettinsä ja paikka on tärkeä myös jokaisen henkilön identiteetille, se missä hän on asunut lapsuutensa, käynyt koulunsa tai asuu nykyisin, on osa hänen identiteettiään.

– Harva suomalainen paikkakunta, isompia kaupunkeja huomioimatta, voi ylpeillä kahdella syntyperäisellä kansanedustajalla, Ike ja Kike ovat Lokalahden omat kasvot Suomessa ja täällä viettää kesänsä moni muukin tunnettu suomalainen.


Vasaman mukaan kesäasukkaita kannattaa kuunnella, sillä he katsovat paikkakuntaa hieman eri silmin kuin vakituiset asukkaat.

– Yksi tärkeä paikkakunnan identiteetin kannalta on siellä järjestettävät tapahtumat. Jos ei ole tapahtumia, ei ole elämää. Jos haluat, että Suvipäiviä vietetään jatkossakin, niin ilmoittaudu heti tänään Seppo Laineelle.

Tapahtumiin on kiva tulla, mutta jonkin pitää ne ensin järjestää ja jotta se säilyisi kiinnostavana, sen pitää myös uudistua.

– Mitä enemmän on tekijöitä, sitä valoisampi on tapahtuman tulevaisuus.


Tapahtuman musiikista vastasivat Jarmo Kankaanranta, Laura Varjo ja Tiia Leal. Ohjelmanumerona nähtiin myös Juhani Alkion kirjoittama kuvaelma Lokalahren kansakoulun synnytyspoltoi, jossa Alkion lisäksi esiintyivät Sinikka Toivonen, Tarja Niva ja Ari Niittyluoto.

Myynnissä oli monenlaisia paikallisia tuotteita, MTK pisteellä sai arvata porkkanasäkissä olevien porkkanoiden määrää, OP järjesti lapsille ongintaan, oli ratsastusta ja tikanheittoa, VPK esitteli vanhaa ja uutta kalustoa, kirjasto myös poistokirja edullisesti ja niin edelleen. Kahvia ja pullaa löytyi useastakin paikasta ja myös tukevampaa sapuskaa oli tarjolla.

Lokalahren kansakoulun synnytyspoltoi.
Pompintaa.