Ukilaiset pöytätenniksen veteraanien EM:ssä

UU:n pöytätenniksen pelaajat Sauli Wagner ja Rami Laaksonen osallistuivat 1-6.7 pelattuihin veteraanien EM-kisoihin Budapestissä. Kisoihin osallistui noin 3500 pelaajaa, suurimpana maana Saksa noin tuhannella pelaajalla. Suomesta osallistui noin 70 pelaajaa. Sarjoja oli 40v ja 85v välillä 10v tai 5v jaolla.

Matkaan lähdettiin aikaisin sunnuntaina, ilmoittautumisen jälkeen ehdittiin käydä vetämässä treenit ja hakemaan samalla tuntumaa pelipaikkaan, joka sijaitsi aivan hotellimme vieressä.

Maanantaina pelattiin 50v. 4 pelaajan alkupoolit, joista kaksi parasta pääsisi pääkaavioon (main draw) ja kaksi seuraavaa lohdutussarjaan (consolation). Tavoitteena molemmilla oli ehdottomasti päästä pääkaavioon.


Saulin pelit alkoivat 0900. Ryhmään oli arvottu unkarilainen, saksalainen ja itävaltalainen pelaaja. Saulin eka peli oli tasainen, mutta kun voittaa tärkeät loppupisteet, niin tuloksena 3-0 voitto itävaltalaisesta ja tärkeä avaus omille peleille. Toinen peli oli jo vapautuneempaa ja selvin eräpistein 3-0 voitto. Poolin paras pelaaja oli unkarilainen, jonka sanottiin olevan maailmankin listalla reilusti tuhannen joukossa. Unkarilaisen ei tarvinnut laittaa parastaan vaan selvä 3-0 voitto kaikista, mutta Sauli jatkoon toisena.


Ramin pelit alkoivat klo 1110. Vastustajat olivat Englannista, Saksasta ja Tsekistä. Ensimmäisessä ottelussa varmalla pelillä 3-0 voitto saksalaisesta antoi itseluottamusta ja toisessakin pelissä 3-1 voitto engelsmannista, joka pelasi ns. materiaalimailalla eli toinen kumi oli nystyrä pintainen, josta omat kierrelyönnit voivat tulla todella pahoina takaisin. 2-0 johdon jälkeen oma peli meni hetkeksi sekaisin ja se erä lipsahti vastustajalle. Neljännessä erässä taas paketti pysyi kasassa ja jatkopaikka varmistui jo tällä voitolla. Kolmannessa pelissä lataus oli poissa, mutta 3-0 voitto Tsekin pelaajasta.

Pelipaikalla riitti pöytiä.


Tiistaina pelattiin 50v 4-pelin alkupoolit. Rami/Sauli olivat poolissa, jossa peruutuksen myötä oli vain kaksi muuta paria. Ensimmäisessä ottelussa vastaan tuli walesilaispari. Ottelu alkoi hyvin, tasaisen eka erän jälkeen 11-7 voitto. Toinen erä alkoi todella huonosti, 0-6 tilanteessa vasta eka piste, eikä loppueräkään mennyt sen paremmin. Kolmas erä taas tuli suomalaisille selvästi. Loput erät olivat tasaisia, peli ratkesi vasta ratkaisevassa erässä 11-9 walesilaisille. Peli oli ns. yhden pisteen peli eli kumpi vaan olisi voinut voittaa.

Toisessa pelissä vastaan tuli poolin paras pari Saksasta. Eka erä oli kuitenkin voitettavissa. Niukka 11-9 tappio. Toisessa erässä kävi harvinainen vahinko, Sauli liukastui kentän reunaesteeseen pelastaessaan saksalaisen kovaa kämmenspinniä. Seurauksena oli kaatuminen ja mailan rikkoontuminen. Sääntöjen mukaan varamailalla saa pelata ja onneksi sellainen löytyikin. Suomalaisparin keskittyminen kuitenkin peliin hajosi ja ottelu 3-0 saksalaisille eli jatkopelit odottivat lohdutussarjassa.


Keskiviikkona oli välipäivä virallisista otteluista. Käytiin kuitenkin hikoilemassa vajaan parin tunnin verran peliareenalla ja samalla Sauli ajoi sisään uutta mailaansa. Kulttuurianti tuli Tonavan jokiristeilyn myötä.


Torstaina jatkui 2-pelin pääkaavion pelit. Saulin peli oli klo 0900, vastassa saksalainen vastustaja. Peli oli tasainen, taidollisesti tasavertaisten pelin vei kuitenkin saksalainen 3-1 ja eteni pääkaaviossa 256 pelaajan joukkoon.

Rami sai alkulohkon poolivoiton myötä vapaakierroksen pääkaavion ekalla kierroksella. Jatkopeli alkoi klo 1110. Vastustaja tuli Unkarista. Jollei saa vastustajan syöttöjä takaisin, on vaikeaa pelata omilla vahvuuksilla, totesi Rami pelin jälkeen. 3-0 pataan. Olikohan kuitenkin ylilatausta? Unkarilainen 128 joukkoon, tosin myös hän putosi seuraavalla kierroksella.

Perjantaina vielä 4-pelin lohdutussarjan ottelu saksalaisparia vastaan. Päätettiin, että tämä ei ole kisojen viimeinen ottelu, tasainen vääntö taas, mutta häviö 3-1 ja kisat suomalaisparin osalta ohi.


Lopputurnauksen ajan seurattiin muiden suomalaisten pelejä kuten myös luokkien loppupelejä, joissa pelillinen taso oli todella korkeaa. Suomi sai kaksi mitalia kisoista, miesten yli 85v luokan voitti jo viime vuonna Las Vegasissa MM:n voittanut Kai Merimaa sekä 70v 4-pelissä hopeaa saanut Matti Lappalainen.

Seuraavat veteraanikisat ovat MM-kisat, jotka kisataan Ranskan Bordeauxissa 2020 kesäkuussa. Sinne ollaan lähdössä myös.


Loppukevennys: Ihmeteltiin hotellin aamiaisella alkupäivinä miksi siellä on erillinen dental care -osasto. Tuumailtiin että onko pöytätennisveteraanien joukossa niin huonohampaista porukkaa, että tarvitaan oma velliosasto.

Myöhemmin kävi ilmi että hotellissa oli muitakin kuin pöytätennispelaajia. Hotellin lähellä toimii kuuluisa hammasklinikka, jonka asiakkaat lentävät esim. Norjasta ja Islannista korjaamaan purukalustoaan Budapestiin. Kuulemma halpaa ja laadukasta toimintaa.

Artikkelikuvassa Rami Laaksonen (vas.) ja Sauli Wagner hallin edustalla.