Komeita luontokuvia kirjastossa

Pääkirjaston näyttelytilassa on elokuun ajan esille kolmen uusikaupunkilaisen valokuvaajan luontoaiheisia valokuvia. Johan Elfving, Raimo Lakso ja Rauno Parkkila ovat tulostaneet viime aikojen parhaat kuvansa ja tuovat ne nyt suurikokoisina tulosteina näytteille.

Miesten eläin- ja maisemakuvia on näkynyt mm. televisiossa, lehtien palstoilla ja internetissä, mutta hyvälle paperille tulostettu kuva tuo vasta kuvan yksityiskohdat ja värit kunnolla esille.

Kuvat on lähes kaikki otettu Uudessakaupungissa. Kuvissa on eläimiä ja myös maisemakuvia ja yöaikaan otettuja tunnelmakuvia.

Miehet ovat tutustuneet valokuvauksen kautta törmätessään toisiinsa samoilla kuvauspaikoilla. Ajatuksen yhteisestä näyttelystä esitti Johan ja muut innostuivat saman tien.


Rauno Parkkila aloitti valokuvauksen vakavammin parisen vuotta sitten jäätyään eläkkeelle, mutta jo ennen sitä oli kuvannut silloin tällöin.

– Nyt se melko aktiivinen harrastus, pihalla jää harava paikalleen, jos silmiin sattuu jotain kuvattavaa ja siinä saattaa kuvausreissulla hurahtaa tunti jos toinenkin.

Rauno kuvaa pääasiassa eläimiä ja luontoa, jotka olivat hänelle tärkeitä jo ennen kuvausharrastustakin. Satunnaisten kuvausreissujen lisäksi hän tekee pidempiä kuvausmatkoja ja pitää kameraa muutenkin aina mukanaan.

– Olimme jokin aika sitten viemässä kuvia kehystettäväksi, kun sattui kolme lumikkoa kulkemaan tien yli. Piti äkkiä kaivaa kamera esiin ja napata kuvia. Yksi niistä näytettiin television uutisissa.

Joskus hyvä kuvan saaminen onnistuu helposti, mutta yleensä vaaditaan kärsivällisyyttä ja tuuriakin. Esimerkiksi näyttelyssä esillä oleva kuva vedestä nousevasta kalasta on sellainen, jossa sattui ajoitus kohdalleen.

– Aluksi otin kuvia omaksi iloksi, mutta kun niitä alkoi kertyä, niin halusin jakaa niitä muillekin. Kuviani on ollut lehdissä ja facebookissa ja ensimmäistä kertaa ”oikeasti” nyt täällä.

Kuvia on kahdessa vuodessa kertynyt hurjat määrät ja näyttelykuvissa ole valinnan vaikeus.


Valokuvauksen tekniikka on kehittynyt ja kuvia pystyy ottamaan ”sarjatulella” nopeasti. Hyvällä kameralla otetut valokuvat vievät valtavan ison tallennustilan. Kuvien järjestely ja karsiminen onkin välillä yhtä kovaa hommaa kuin kuvaaminen.

– Päivän kuvausreissulla saattaa ottaa useita satoja kuvia. Ne pitää sitten kuva kuvalta käydä läpi ja poistaa suurin osa, ehkä yksi kymmenestä lopulta jätetään talteen, muuten kaikki paikat ovat kohta täynnä, miehet sanovat.

Parhaita kuvia voidaan vielä tietokoneella hieman käsitellä. Ne ainakin rajataan siten, että kohteen kannalta ”turha” jätetään ulkopuolelle. Kuvien terävyyttä, kirkkautta ja värejä voidaan vielä hieman säätää.

– Joku säätää enemmän, joku vähemmän. Jotain väriä tai kohdetta voi joskus hieman korostaa, jos se ei tunnu erottuvan kuvassa niin kuin luonnossa. Ehkä joskus alkuinnostuksessa tuli vähän liikaakin kuvaa muokattua ja se meni ”yli.”


Kuviin voi käydä tutustumassa kirjaston aukioloaikoina eli maanantaista perjantaihin kello 10-19 ja elokuussa kirjasto on jälleen auki myös lauantaisin kello 10-14.


Artikkelikuva: Johan Elfvingin (vas.), Raimo Lakson ja Rauno Parkkilan valokuvia on elokuun ajan esillä kirjaston näyttelytilassa.

Rauno Parkkilan ajoituksen täysosumakuva vedestä nousevasta kalasta.