Crusell-viikko tavoitti uutta yleisöä

Tänään päättyvä Crusell-viikko sujui järjestelyjen puolesta hyvin, kaikki konsertit ja tapahtumat saatiin vietyä läpi suunnitelmien mukaan. Viikon kokonaisyleisömäärä oli arviolta suunnillaan sama kuin viime vuonna.

– Tavoittelimme uudenlaista yleisöä ja siinä myös onnistuimme. Pelimusiikkikonsertti ja Dallapé toivat viikolle paljon sellaista yleisöä, jota aiemmin ei konserteissa ole näkynyt ja todennäköisesti myös viikon illalla päättävä loppukaronkka Kaupunginlahdella kiinnostaa laajasti, totesivat toiminnanjohtaja Petri Hatakka ja tiedottaja Pekka Haapanen.

Vastaavanlaisia uusia kokeiluja jatketaan tulevina vuosinakin, mutta viikon perimmäistä ideaa, Crusellia ja puupuhaltimia ei olla unohtamassa.

– Sekä pelikonsertti että Dallapé liittyivät viikon teemaan, tosin ehkä pienen mutkan kautta. Samanlaisia kytköksiä uusiin suuntiin haemme jatkossakin, mitään yleisömäärän kasvattamista jollain kevyen musiikin suosikilla emme lähde hakemaan.


– Viikon musiikilliseen antiin olen tyytyväinen, esitykset olivat korkeatasoisia ja soittajat olivat valmistautuneet hyvin, toteaa taiteellinen johtaja Tuulia Ylönen.

Ensi vuodeksi mietitään ainakin avauspäivien ohjelmaa. Nyt lauantai oli hiljainen, osin helteen takia, mutta osin myös Laitilan Jazzkukko-tapahtuman vuoksi.

– Avaamme ensi vuonnakin lauantaina, mutta se on selvä, että Laitilaan ja meille ei yleisöä samaan aikaan riitä, joten päällekkäisyyttä tulee välttää.

Ensi vuonna tulee ohjelmistossa säilymään yksi tämän vuoden uutuus, nuorten solistien konsertti. Ylönen näkee sen tärkeäksi tapahtumaksi nuorten kannalta, tietenkin Päivän puhallusten esiintymisten lisäksi.

– Ensi vuonna on myös jälleen vuorossa kilpailu, soittimena on klarinetti. Se tulee vaatimaan paljon resursseja, esimerkiksi kilpailuohjelmisto tulee saada valmiiksi jo lähiviikkoina ja samoin tuomaristo tulee varmistaa hyvissä ajoin.

Mestarikursseja on ensi vuonnakin kahdeksan, eli jokaisessa neljässä soittimessa kaksi tasokurssia. Asiaansa paneutuneet opettajat saavat Ylöseltä kiitosta ja samaa intohimoa opettajilta hän toivoo tietenkin ensi vuonnakin.

– Crusellin musiikkia tänä vuonna oli ohjelmistossa vähän, mutta ensi vuonna taas enemmän, lupaa Ylönen.


Crusell-seuran puheenjohtaja Jussi Kauranen kiittelee Hatakkaa ja Ylöstä rohkeista ja onnistuneista uusista avauksista.

– Crusell-viikko on ainoa tämän kokoluokan puupuhallinfestivaali Euroopassa ja sen maine on erinomainen. Viikon henki on positiivisella tavalle tunnettu alan ihmisten kesken ja tänne on helppo houkutella soittajia ja opettajia.

Uudet ”erikoisuudet” houkuttelivat uutta paikallista yleisöä, mutta varsinaisissa konserteissa lähiseudun katsojien määrä on edelleen harmillisen pieni.

– Yleisö vasta luo konsertin ja festivaalin. Uudessakaupungissa viikkoa pidetään tärkeänä ja täällä on vahva tahto myös kehittää viikkoa. Viikon taustavoimat tekevät myös uskomattoman määrän työtä viikon onnistumiseksi ja toivoisin, että lähiseudun asukkaat entistä suuremmin joukoin lähtisivät mukaan eri tapahtumiin.

Resurssit kehittämiseen ovat rajalliset. Kahden vuoden päästä viikko täyttää 40 vuotta ja silloin on toivoa saada hieman isompia avustuksia ja tukea. Myös suunnittelu juhlavuoden viikon eteen on aloitettu.


Artikkelikuva: Crusell-seuran puheenjohtaja Jussi Kauranen (vas.), taiteellinen johtaja Tuulia Ylönen, toiminnanjohtaja Petri Hatakka ja tiedottaja Pekka Haapanen.

Lyhtyjen yöhön osallistui arvioiden mukaan 2100 henkeä eli enemmän kuin koskaan.