Vakka-opiston lukuvuosi alkamassa

Hieman liioitellen voi sanoa, että joulu on jo ovella, sillä Vakka-opiston syksyn opetusohjelma jaetaan postin mukana torstaina, ilmoittautuminen kursseilla alkaa 15.8 ja opetus noin kuukauden päästä ja sen jälkeen syksy sujuukin opiskellessa kuin huomaamatta.

Opiston tulevan syksyn toiminta noudattaa pitkälti vanhoja hyväksi todettuja kaavoja, joka vuosi osa kursseista jää pois ja uusia tulee tilalle, mutta kurssien ja opetustuntien kokonaismäärä ei juuri viime syksystä ole muuttunut.

Käden taidot -osio on edelleen suurin, se vie opetustunneista noin kolmanneksen, mutta viime syksyyn nähden osion kurssien määrä on laskenut vajaalla 20:llä. Myös taideaineissa on lievää laskua.

Kielet ovat kasvattaneet osuuttaan ja syksyn aikana voi opiskella kaikkiaan 11 kieltä reilun tuhannen tunnin verran, kursseja on kymmenen enemmän kuin viime syksynä. Liikunta- ja terveys osin kursseja on myös tullut lisää, samoin käytännön taidot -osio on kasvanut.


– Kalenterivuoden 2018 aikana opisto toteutti 17 013 opetustuntia, joka on kaikkien aikojen ennätys, kursseja oli 801. Eri opiskelijoita oli lähes 5500 eli noin 15 prosenttia alueen asukkaista, totesi rehtori Tomi Kangas syksyn opetusohjelman julkistamistilaisuudessa.

Vakka-opisto onkin maakunnan kolmanneksi suurin kansalaisopisto.

Kangas jatkaa edelleen Laitilan lukion rehtorina 80 prosenttisesti, loput 20 kuluu kansalaisopiston parissa. Piia Allén jatkaa käytännön toiminnan pyörittämistä koulutuspäällikkönä ja eläköityneen Anna-Maija Lagerströmin paikalle suunnittelijaksi on valittu Katri Kauhanen, joka aloitti työt 1.8. Jatta Ihanmäki on palkattu päätoimiseksi liikunnanopettajaksi.

Uudenkaupungin kuvataidekoulussa monivuotinen opettaja Susanna Pihlaja siirtyi vapaaksi taiteilijaksi ja opettajina tulevat ensi talvena olemaan Auli Sormusen ohella Kirsti Lento ja Sanna Halme.

– Saimme Opetushallitukselta 17 000 euroa opintoseteleihin käytettäväksi. Se on selvästi enemmän kuin aikaisempina vuosina, niinpä kurssiohjelmassa näkyy nyt paljon enemmän kursseja puoleen hintaan opetushallituksen määrittelemille erityisryhmille.


Kursseille ilmoittautuminen alkaa siis torstaina 15.8 kello 17:00. Ilmoittautumisia voi ko. hetken jälkeen tehdä internetin kautta sekä parin tunnin ajan myös puhelimitse opiston toimipaikkoihin. Torstain jälkeen puhelinilmoittautuminen onnistuu toimiston aukioloaikoina päivisin.

– Internet-ilmoittautumista käytetään paljon ja sitä kannattaa suosia. Suurimmalle osalle kursseista ehtii kyllä ilmoittautua myöhemmin, mutta muutamat suosituimmat voivat täyttyä jopa puolessa minuutissa ja puhelimitse ilmoittautuminen ei niin nopeasti onnistu millään.

Netin kautta ilmoittauduttaessa voi myös kurssimaksun maksaa nettipankissa saman tien. Myös luennoille, joihin ei ilmoittautumista tarvita, voi maksun suorittaa nettipankissa etukäteen, joka on kaikille osapuolille helpompi tapa.


Yksi tulevan syksyn painopistealueista on monikulttuurisuus ja kursseja pidetään mm. eri maiden käsityöperinteestä ja ruokakulttuurista.

– Kielikursseja on enemmän kuin ennen ja nyt tarjolla on myös valmennusta yleiseen kielitutkintoon sekä viittomakieli, kertoo Piia Allén.

Lisäksi löytyy mm. suomea maahanmuuttajille ja uuden lain mukaista suomen kielen ja yhteiskuntataitojen opetusta, jonka sisältö ja aikataulu räätälöidään osallistujien tarpeiden mukaan joustavaksi, jotta se sopii mm. vuorotyöläisille.

– Ohjelmassa on esimerkiksi pienten lasten vanhemmille suunnattu kurssi, jotka järjestetään yhteistyössä MLL:n kanssa, jolloin lapset voi kurssin ajaksi jättää hoitoon.

Muut suomen kielen kurssit ovat kaikille avoimia.


Kaiken kaikkiaan syksyn aikana on suunniteltu pidettäväksi 470 kurssia, alkaen kanakurssista pienkanalan perustamista suunnitteleville ja päättyen 2D-pelikehityksen verkkokurssiin, joten jokaiselle löytyy taatusti jotain kiinnostavaa.

Syksyn kurssiohjelma on jo nyt katsottavissa opiston nettisivuilla eli tässä.


Vakka-opiston rehtori Tomi Kangas (vas.), suunnittelija Katri Kauhanen ja opetuspäällikkö Piia Allén.