Pääministeri Rinne: EU:ta on vahvistettava

Rauhan symposiumin päätteeksi puhunut pääministeri Antti Rinne haluaa vahvistaa EU:ta. Hänen mielestään EU:n tulee olla maailman arvojohtaja.

– EU:n sisällä on ongelmamaita, jotka eivät täysin jaa EU:n yhteistä arvopohjaa. Olen todella huolissani siitä kehityksestä, jota esimerkiksi Puolassa, Unkarissa ja osin Tsekissä tapahtuu.

Maat ovat EU:ssa selkeitä nettosaajia ja Rinteen ja monen muun nettomaksajamaan pääministerin on vaikea selittää kansalaisilleen, miksi annetaan rahaa maille, jotka eivät osallistu yhteisen taakan jakoon ja ole solidaarisia tärkeissä yhteisissä asioissa.

– Yhteisiä arvoja tulee puolustaa myös maanosamme yhtenäisyyden kannalta. Arvojen rapautuessa suunta katoaa ja jos jäsenvaltiona alamme keskittyä lyhyen tähtäimen etuihin, on vaara antautua ulkopuoliselle vaikuttamiselle.


EU pyrkii vahvistamaan kumppanuuksia myös Afrikan maiden kanssa.

– Jos Afrikan väestö kasvaa ja ilmastonmuutos etenee niin kuin nyt näyttää, niin Afrikassa tulevat isot alueen elinkelvottomiksi ja se merkitsee, että satoja miljoonia ihmisiä lähtee muualle hakemaan elämän edellytyksiä.

Rinteen mukaan Afrikassa on nyt havaittu tilanne ja lähdetty itse korjaamaan sitä, mutta mahdollisuudet ovat rajalliset, siksi Euroopan kannattaa rakentaa yhteistä kumppanuutta Afrikan kanssa.

– Apua ei tule tarjota ylhäältä annettuna kehitysapua, vaan tasapuolisena kumppanuusapuna yhteistyössä Afrikan unionin ja sen jäsenmaiden kanssa.


Maailmanrakenne on nyt erilainen kuin Uudenkaupungin rauhan aikaan. YK on Rinteen mielestä maailman rauhan ja vakauden tärkeä takaaja. YK:n ansiosta maailma ei ole viidakko vaan perustuu yhteistyöhön.

– Olen huolissani, sillä YK:hon perustuva vakaus on tällä hetkellä uhattuna, jos emme toimi päättäväisesti.

Nykyiseen hallitusohjelmaan on kirjattu tavoitteeksi EU:n vahvistaminen myös globaalina toimijana, sillä se on nyt ajankohtaisempi tavoite kuin koskaan.

– Tilanne on muuttunut, USA on edelleen tärkeä kumppanimme maailmassa, mutta miten voimme vastata monille amerikkalaiset, jotka kokevat antaneensa liikaa yhteistyössä kanssamme? Tätä ajatusta populismi maassa ruokkii. Vastaavaa populismia on muuallakin.

Maailman jännitteet eivät koske vain Euroopan ja USA:n välejä, suurvaltakilpailu on vakiintumassa. USA, Kiina ja Venäjä toimivat kukin tahollaan paljon vain omaa etuaan katsoen.

– Myös pienemmän häiriöt lisääntyvät. Riskit kasvavat ja se antaa tilaisuuden etupiiripolitiikalle. Euroopan etu ei ole, että suurvallat tekevät meitä koskevat päätökset, siksikin EU:ta on vahvistettava ja saatava yhtenäisemmäksi.


Artikkelikuva: Pääministeri Antti Rinteen puheenvuoro päätti Rauhan symposiumin.