Talous vuotaa, miljoonaylityksiä siellä ja täällä

Kaupungin talous näytti keväällä olevan kohtalaisen hyvin budjetissa, mutta kesäkuun lopussa tehty puolivuotiskatsaus paljastaa suuria ylityksiä monessa menokohdassa. Kaiken lisäksi valtiovarainministeriö on viimeksi tällä viikolla rukannut kuluvan vuoden verotuloennustetta alemmas, joten talouden suhteen on jotain tehtävä.

Talousjohtaja Anne Takala toteaa puolivuotiskatsauksessa, että jos menotaso pysyy loppuvuoden viime kuukausien tasolla, tulee kaupungin tilikauden alijäämä olemaan yli neljä miljoonaa euroa.


Teknisessä infrassa menot ovat alkuvuonna kasvaneet viime vuoteen verrattuna 370 000 euroa eli 19 prosenttia ja talousarvio on ylittymässä 400 000 eurolla.

Varhaiskasvatuksen menojen kasvu alkuvuonna on ollut 300 000 euroa eli 7,4 prosenttia, budjettiylitys on 200 000 euroa.

Hyvinvointi- ja vapaa-aikapalveluissa menot ovat viime vuoteen nähden kasvaneet 140 000 euroa eli seitsemän prosenttia.

Sosiaalipalveluihin on kulunut 766 000 euroa enemmän kuin viime vuonna eli kasvua on yli 15 prosenttia ja budjettiylitys 1,1 miljoonaa euroa.

Vanhusten palveluissa kasvua viime vuoteen on 660 000 euroa eli kahdeksan prosenttia ja budjettiylitys 1,2 miljoonaa euroa.


Kaupunginhallituksen maanantaisessa kokouksessa taloudesta keskusteltiin ja keskustelun päätteeksi hyväksyttiin yksimielisesti Raimo Löfstedtin (kok.) tekemä ehdotus, joka kuuluu näin:

Palvelukeskusten johtajilta pyydetään selvitykset siitä, mihin toimenpiteisiin talouden tasapainottamiseksi ja säästöjen löytämiseksi on ryhdytty. Palvelukeskuksen johtajat kutsutaan kaupunginhallituksen kokoukseen 2.9 esittämään selvitykset.


Moni alkuvuonna kuluja kasvattanut toiminto kasvoi jo viime vuonna ja kasvu on edelleen jatkunut kovana, vaikka väkiluku ei ole kasvanut.

Monessa hallintokunnassa on tehty palvelutarjontaa muutoksia, joita on usein perusteltu myös taloudellisesti, mutta ehkä kaikki muutokset eivät lopulta ole olleetkaan siinä suhteessa hyviä.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jaana Reijonsaari-Korsman totesi, että hallitus toivoo palvelukeskusten johtajilta nyt kestäviä ja tehokkaita ratkaisuja, ei mitään lillukanvarsia.