Uudenkaupungin satama maan 8. suurin vientisatama

Satamaliiton juuri julkaistu satamaliikenteen puolivuotistilasto näyttää, että Uusikaupunki on noussut vientisatamien suuruudessa jo 8. sijalla, tuontisamana Uusikaupunki on 12. suurin ja kokonaisliikenteessä sijalla 11.

Uudenkaupungin satamista vietiin alkuvuoden aikana tavaraa yhteensä 834 000 tonnia. Vilkkain kuukausi oli huhtikuu, jolloin vienti oli 163 000 tonnia.

Viime vuonna vietiin tavaraa puolessa vuodessa 740 000 tonnia eli vienti on kasvanut noin 13 prosenttia. Alkuvuoden vauhti ennakoi siis jopa noin 1,7 miljoonan tonnin vuosivientiä. Kasvu on ollut nopea, sillä miljoonan tonnin raja ylitettiin vuonna 2014.


Tuonti Uuteenkaupunkiin on alkuvuonna ollut myös lievässä kasvussa. Kasvua on tosin vain noin 12 000 tonnia eli pari prosenttia.

Alkuvuoden tuontimäärä oli yhteensä 516 000 tonnia, 100 000 tonnia ylitettiin helmi- ja maaliskuussa.

Kokonaisliikenne kasvoi alkuvuonna viime vuoteen verrattuna 8,7 prosenttia eli noin 100 000 tonnia ja oli 1,35 miljoonaa tonnia.

Viime vuonna saavutettu liikenne-ennätys oli 2,48 miljoonaa tonnia, joten se mennee jälleen rikki.


Kokonaisliikenteen määrässä Uusikaupunki on ohittanut Oulun ja Turun, hieman edellä ovat Pori ja Tornio, mutta Porissa liikenne on viime vuodesta vähentynyt ja Torniossa kasvu on vain parin prosentin luokkaa.

Vientisatamina Uudenkaupungin edellä ovat HaminaKotka-yhteissatama, Sköldvik, Helsinki, Rauma, Kokkola, Hanko ja Pori.


Artikkelikuva: Uusikaupunki on Suomen 8. suurin vientisatama, viennistä pääosa koostuu Yaran lannoitteista ja Valmet Automotiven autoista.