Laukkaneilikkatalkoot Lokalahdella

Uudenkaupungin Ympäristöyhdistys järjestää Suomen luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen piirin kanssa niitto- ja haravointitalkoot keskiviikkona 21.8. klo 17.30 alkaen Lokalahdella. Talkoissa hoidetaan uhanalaisen laukkaneilikan kasvupaikkoja.

Laukkaneilikka (Armeria maritima ssp. elongata) on uhanalainen, rauhoitettu ketokasvi, jota uhkaa umpeenkasvu. Pienenä kukkana se jää helposti heinien ja muiden isompien kasvien varjoon. Hoitotalkoot ovat tärkein tapa taata laukkaneilikalle elintilaa ja säilyttää kaunis perinnemaisema. Talkoissa niitetään ja haravoidaan järjestäjien opastuksella.


Talkoot kestävät noin kaksi tuntia ja sopivat kaikille kiinnostuneille – aiempaa kokemusta työstä tai tietämystä laukkaneilikasta ei tarvita. Mukaan voi tulla myös hetkeksi, tai vaikka kyselemään ja seuraamaan työtä. Tapaamispaikka on Hermansaaren kartanon läheisyydessä Taivassalontie 180 kohdalla noin kaksi kilometriä Lokalahden keskustasta Taivassalon suuntaan.

Järjestäjillä on niittokone ja haravia, mutta mukaan voi tuoda myös omia työvälineitä. Myös työkäsineet kannattaa varata matkaan. Osallistujille on tarjolla lohisoppaa ja kahvit.


Laukkaneilikka on ruohosipulia muistuttava, varreltaan lehdetön kasvi, jonka latvassa on mykerömäinen vaaleanpunainen kukinto. Kukkiminen on hehkuvimmillaan heinäkuussa. Laukkaneilikka kasvaa matalakasvuisella kedolla, siksi heinittyminen ja umpeenkasvu ovat sille suuri uhka.

Laiduntamisen ja niiton loppuminen ovat johtaneet lajin perinteisten kasvupaikkojen katoamiseen. Useat esiintymät ovat tuhoutuneet myös soranoton ja rakentamisen seurauksena. Heinien niitosta on todellista hyötyä, sillä Hermansaaressa laukkaneilikoiden määrä on jopa nelinkertaistunut vuodesta 1993 alkaneen hoidon ja seurannan aikana.


Artikkelikuva: Laukkaneilikan elinympäristöä hoidetaan niittämällä kasvustoja tukahduttavat heinät. (Kuva Pirjo Rinne)