Kivaa ei tarvita vaan tarpeellista ja toimivaa

Mika Sjöblom tunnetaan Pyhämaassa mutta myös kaupungissa monista eri yhteyksistä. Hän on Pyhämaan nuorisoseuran aktiiveja ja näyttelee seuran näytelmissä ja on vieraillut myös Uudenkaupungin teatterissa, hän on seurakunnan luottamusmiehenä kirkkoneuvostossa ja -valtuustossa sekä kaupunginvaltuustossa.

Mika on paljasjalkainen pyhämaalainen, joka kävi ala-asteen Pyhämaassa ja lukion jälkeen opiskeli Raumalla melkein opettajaksi. Opinnot ovat edelleen hieman kesken, mutta valmistuvat ”vähän myöhemmin.” Mitä harrastuksilta aikaa jää, niin Mika viljelee vihanneksia kotitilallaan.

– Teatteriharrastus alkoi 90-luvun puoliväliässä. Satu Mattila veti teatteripiiriä Pyhämaassa. Näytelmään tarvittiin nuorta kloppia, jollainen siihen aikaan olin. Vastasin pyyntöön kyllä, vaikka en esiintymisestä mitenkään tykännyt tai ollut ajatellut näyttelemistä.

Siitä lähtien Mika on ollut mukana Pyhämaan Suviteatterin näytelmissä ja vieraillut myös Uudenkaupungin teatterissa, esimerkiksi viime talvena Housut pois -näytelmässä.

– Tänä kesänä en Suviteatterin näytelmässä ollut, sillä viime talvikausi oli rankka. Mutta talveksi valmistelemme Pyhämaassa kiertuenäytelmää ja siinä olen jälleen mukana.

Mikan puheenjohdolla Nuorisoseura Kajastus teki viime talvena ison työn laittaessaan talonsa talkoilla kuntoon. Seuraavaksi olisi edessä talon keittiön kunnostus, mutta ennen sen aloittamista pitää hetki huoahtaa ja kerätä rahaa.

Mika on toiminut pitkään myös Suomen nuorisoseurojen liitossa.


– Politiikkaan minut houkutteli Pirilän Simo, joka oli aikanaan keskustan vaalipäällikkö. Hän oli sitä jo ennenkin kysynyt, silloin en suostunut, mutta ennen vuoden kuntavaaleja 2004 menin sanomaan kyllä. Keskusta puolueena on ”sukurasitus.”

Valtuuston Mika ei vielä silloin päässyt, mutta kulttuurilautakuntaan jäseneksi, seuraavalla valtuustokaudella hän oli matkailulautakunnassa, viime valtuustokaudella hän oli jo valtuustossa ja teknisessä lautakunnassa, nykyisen valtuustokauden kaksi ensimmäistä vuotta Mika oli hallituksen jäsen, menossa olevat kaksi jälkimmäistä vuotta valtuuston ensimmäisenä varapuheenjohtajana, jolla on hallituksen kokouksissa ”leuanlouskutusoikeus,” mutta ei äänivaltaa.

– Viime vaaleja ennen olin jo vakaasti päättänyt jättää politiikan, mutta minut saatiin ylipuhuttua. Ja kun johonkin lähden, niin teen sen sitten tosissani ja kunnolla. Mitä tämän valtuustokauden jälkeen tapahtuu, niin siitä en tässä vaiheessa sano mitään.


Kaupungin tämän vuoden budjetin laadinta sujui aikaisempia vuosia keskustelevammassa ilmapiirissä, valitettavasti viime aikojen uutiset osoittavat, että siinä ei ole pysytty.

– Jos budjetti koetaan tiukaksi ja ollaan sitä mieltä jo etukäteen, että siihen ei päästä, eikä siksi edes yritetä, niin se ei ole hyvä lähtökohta.

Puolivuosikatsauksen osoittama mahdollinen neljän miljoonan euro alijäämä on Uudellekaupungille hirvittävän iso.

– Hallitus on viime kädessä vastuussa budjetin toteutumisesta, mutta meidän on todella vaikea tarttua yksityiskohtiin, kun asiat tuodaan isoina paketteina.

Investointien leikkaaminen ei ole ratkaisu, se investointien taso on jo pitkään ollut liian matala ja omaisuus sen myötä rapautunut.


Vanhuspalveluissa ja sosiaalipalveluissa molemmissa on alkuvuonna ylitetty budjetti yli miljoonan euron verran.

– Tietyt peruspalvelut pitää olla kuntalaisille tarjolla, mutta väistämättä käy niin, että jos tarjotaan enemmän palveluja niin käyttökin kasvaa. Viimeisen kahden vuoden aikana on perustettu reilusti yli 30 tointa sosiaali- ja terveystoimeen.

Osa johtuu valtion kunnille määräämistä palveluista, mutta osa sellaisia, joita on ”kiva” tehdä. Myös prosesseja on muutettu, mutta uusia prosesseja ja toimintatapoja pitäisi rohkeasti katsoa ja miettiä toimivatko ne kunnolla.

– Hallituksessa pitäisi pystyä tekemään faktoihin perustuvia päätöksiä. Ehkä jonkinnäköistä johtajuuden uudelleenarviointi saattaisi olla tarpeen tehdä kaupungin organisaatiossa.

Esimerkiksi jos talousarvio ylitetään ja tiedetään, että suuruusluokka on toista miljoonaa, niin se tuodaan hallitukseen tiedoksi eli siihen ei ole liitetty mitään ajatuksia tai suunnitelmia korjaavista toimista vaan hallituksen tulee niitä erikseen pyytää.

– Kaipaisin enemmän ennakoivaa johtamista, eli kun nähdään, että luvut ovat huonoja, niin reagoidaan heti ja kerrotaan syy eikä odotella käskyä.


Sihyn eli uuden sivistys- ja hyvinvointikokonaisuuden suhteen ei tässä vaiheessa ole syytä muuttaa päätöksiä, sillä mitään uutta ja yllättävää ei vuonna 2017 tehdyn päätöksen jälkeen ole tullut esiin.

– Valmistumisen jälkeen rakennuksen kunnosta huolehtiva yritys ottaa kustannuksensa ja voiton, joka tietenkin maksaa, mutta toisaalta kaupungin oma kiinteistönhoito ei ole osoittautunut kovinkaan toimivaksi, vaan sen vuoksi on jouduttu yllättäviin tilanteisiin mm. uimahallin ja terveyskeskuksen osalta.

Viikaistenmäkeä on myös vuosien aikana rakennettu palikka kerrallaan sen suuremmin kokonaisuutta miettimättä, nyt on mahdollisuus saada toimiva kokonaisuus. Ja totuus on se, että jotain on joka tapauksessa tehtävä.

– Autotehtaalla voi joskus mennä huonosti, kuten on nähty, mutta jos sen pelossa ei tehdä mitään, niin saman tien voidaan muuttaa Turkuun.

Terveyskeskuksen osalta viimeiset päätökset puuttuvat mm. hammashoitolan ja Kuunarin osalta ja tietenkin myös päätös siitä, mitä tyhjäksi jäävälle rakennukselle tehdään.

– Nyt näyttää, että päätöksien tarvitsemat palikat alkavat olla koossa, mutta päätöksiä en lähde ennakoimaan. Siinäkään ei mielestäni voida tehdä ”kivaa,” vaan talous on pidettävä tarkkaan mielessä.


Artikkelikuva: Mika Sjöblom taustanaan toisen pyhämaalaisen Iiro Kivistön digiteos.