Maukka sai näköispatsaan

Männäisten torilla eilen perjantaina esitteli Timo Kulmala moottorisahan käyttöään ja iltapäivän päänumerona Timo luovutti Jarmo ”Maukka” Kuusistosta tekemänsä näköispatsaan.

Moottorisahalla ei kovin hienopiirteistä patsasta saa tehtyä, mutta vuosikymmenet kaukaloita kiertäneen Maukan kasvot ovatkin malliksi sopivan miehekkään karut.

– No, ainakin muutama arpi naamasta puuttuu, täytyy varmaan itse värkätä niitä, kommentoi Maukka diplomaattisesti patsaan näköisyyttä.

Maukka kävi aikanaan ammattikoulun kirvesmieslinjan, jolla Timo toimi opettajana ja miehet muistelivat noita aikoja ennen patsaan paljastamista.

Maukka Kuusisto ja Mörkö-Maukka.

– Joinakin aamuina Maukka tuli kouluun pelireissun jälkeen silmät ristissä, minä käskin mennä varastoon hetkeksi huilaaman, ettei loukkaa itseään, jos yrittäisi tehdä jotain, Timo muisteli aikansa ”joustavaa” opiskelua.

Maukka taas sanoi, että Timolle ei ihan niitä kaikkein pahimpia konnankoukkuja uskallettu tehty, kun Timolla oli hauista sen verran, että olisi voinut posket tulla kipeiksi.


Maukka ehti peliurallaan pelata noin 1828 virallista ottelua, niistä viimeisin lienee vuoden 2018 helmikuussa UJK:n paidassa kolmosdivarissa Tarvasjokea vastaan pelattu ottelu. UJK voitti ottelun, Maukka teki maalin ja sai pari maalisyöttöä ja esittipä vielä kuuluisan perstaklauksensa.

– Nyt on polvi siinä kunnossa, että pelihommat ei enää suju, viime kaudellakin vielä UJK:sta soiteltiin ja kyseltiin yhteen peliin mukaan, mutta se vaatisi parin kuukauden valmistautumisen.

Maukka toimii nykyään kiinteistöalalla, hän stailaa vaimonsa kanssa asuntoja myyntiä varten eli omien sanojensa mukaan toimii tyynynkantajana.

– Mitään palkintokaappia ei kotona ole, jonne näköispatsaan voisi laittaa, mutta uskon, että sille tulee hommia tuunauskohteissa, sijoitan sen kuvauksen ajaksi aina välillä sopivaan kohtaan myytävää asuntoa.


Torilla huutokaupattiin Timo Kulmalan tekemä pienikokoinen karhupatsas. Huutokauppa tuotti 70 euroa. Raha menee Männäisten tori ry:lle, joka loppukesän ajan on tapahtumaa Kalannissa pyörittänyt.

Männäisten torit jatkuvat kuun loppuun asti perjantaisin kello 15-18 eli vielä kaksi kertaa.


Artikkelikuva: Timo Kulmala, Maukka Kuusisto ja näköispatsas (edessä).