Uudessakaupungissa on nyt Merikeskus

Uudenkaupungin Merikeskuksen virallisia avajaisia vietettiin viime viikolla. Merikeskusta on kaupunkiin ajettu reilun parinkymmenen vuoden ajan ja nyt sellainen on, ei tosin ihan uusi kuten alkuperäisissä suunnitelmissa, mutta sijainniltaan hyvä ja muutenkin toimiva.

Parkkilaiva Warman pienoismallilla on pituutta 7,5 metriä ja korkeutta yli neljä metriä.

Entisessä VaSon myllyrakennuksessa sijaitseva Merikeskus tunnettiin aiemmin nimellä Vason näyttelytila. Sen näyttelyt ovat entistä enemmän painottuneet mereen ja merenkulkuun ja nyt katsottiin olevan sopiva hetki nimen muuttamiselle.

Aikanaan kokonaan uudelle Merikeskukselle kaavailtiin paikkaa Kaupunginlahden pohjukasta ja rakennuksesta hankittiin jo alustava suunnitelmakin, mutta kaupungin päättäjät tyrmäsivät silloin hankkeen.


Merikeskuksen kaksikerroksisen tilan alimmassa kerroksessa on mm. paljon venemoottoreita ja muuta merenkulkuun liittyvää esineistöä sekä Merihistoriallisen yhdistyksen julkaisemien kirjojen myymälä.

Yläkerroksessa on vaihtuvia näyttelyitä, nyt elokuun loppuun asti siellä on Kaupunginlahden historiasta kertova valokuvanäyttely.

Yläkerrassa on myös valtavan kokoinen Parkkilaiva Warman pienoismalli, jota tehtiin noin 5000 talkootyötunnin verran vuosisadan vaihteen tienoilla.


Yhdessä Merikeskuksen virallisten avajaisten kanssa vietettiin Uudenkaupungin Merihistoriallisen yhdistyksen 25-vuotisjuhlaa. Yhdistyksellä on noin 600 jäsentä ja toiminta vireää ympäri vuoden.

Yhdistys järjestää talven aikana Merellisiä iltoja. Suosio on niin suurta, että nykyään ne pidetään Crusellissa. Kuulijoita kaikille avoimissa illoissa lasketaan 25 vuoden aikana olleen noin 32 000.

Toinen merkittävä yhdistyksen aktiviteetti on kirjojen julkaisu. Yhdistys on julkaissut 23 vuosikirjaa, seuraava on jo pitkällä ja lisäksi suunnilleen saman verran muita, Uuteenkaupunkiin, mereen tai historiaan liittyvää teosta.

Lisäksi yhdistys on järjestänyt luentoja, konsertteja, näyttelyjä ja matkoja lähelle ja kauas. Iso ponnistus oli em. Warman rakentaminen yhteistyössä kansalaisopiston kanssa.


Artikkelikuva: Uudenkaupungin Merikeskuksen virallisia avajaisia ja Merihistoriallisen yhdistyksen 25-vuotisjuhlaa vietettiin viime viikolla.

Merikeskuksen alakerrassa on mm. laaja venemoottorien kokoelma.