Vihreää vai mustaa sähköä?

Kaupunki on kilpailuttanut sähkösopimuksensa ajalle 1.1.2022…31.12.2025 eli neljäksi vuodeksi. Uudesta sopimuksesta tekee päätöksen ensi viikon tiistaina kokoontuva tekninen lautakunta.

Kaupungin lisäksi yhteishankinnassa ovat mukana Uudenkaupungin Satama Oy, Kiinteistö Oy Uudenkaupungin Nuorisokoti ja Kustavin kunta. Käytännön tarjouspyynnön on toteuttanut VENI Energia Oy.

Määräaikaan mennessä tarjouksen teki kaikkiaan 10 yritystä. Valintaperusteena oli kokonaistaloudellinen edullisuus ja vertailuperusteena halvin hinta.

Tarjoajat saivat tarjota vapaasti tuotettua sähköä tai kokonaan uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä. Tarjouksessa pidätettiin oikeus valita kumman tahansa kategorian edullisin tarjous.

Tarjouskilpailun järjestäneen VENI Energia suositus sähkön toimittajaksi vapaalla tuotantotavalla on KSS Energia Oy ja uusiutuvilla energialähteillä tuotetulla sähköllä Vaasan Sähkö Oy.

Lautakunnan esityslistalla tekninen johtaja Jari Nikkari ehdottaa sähkön toimittajaksi KSS Energia Oy:tä ja että sopimus tehdään vapaalla tuotantotavalla tuotetusta sähköstä.


Lautakunnan esityslistasta ei ilmene tarjoushintoja eikä myöskään sitä, paljonko vapaalla tavalla tuotetun sähkön hinta on edullisempi.

Maapallon tila, kaupungin strategia ja hinkukuntalaisuus huomioiden toisenlaista ratkaisua kannattaisi harkita.

Monissa yhteyksissä, esimerkiksi kesän Rauhan seminaarissa puhuttiin, miten kaupunki voisi erottua ja tulla houkuttelevammaksi asuinpaikaksi. Yhtenä hyvänä vaihtoehtona nousee usein esiin juuri hiilineutraalin edelläkävijän roolin korostaminen, mutta sekään ei vanhoilla meriiteillä kauaa lämmitä, tarvitaan myös uusia toimia.

Puhumattakaan kaupungin strategiasta, jossa Hallitun kasvu -osion yksi neljästä peruspilarista on Kestävä kehitys.

Vihreän sähkön käyttäminen ei enää ole niin suuri harvinaisuus kuin muutama vuosi sitten, mutta ainakaan negatiivista se ei kaupungin imagolle tee. Vihreä sähkö sopinee myös Sataman ja Kustavin imagoon hyvin.

Vaikka käyttötaloudessa on ylityspaineita, unohdetaan raha tässä kohtaa ja ollaan maapallon puolella.

Onhan kaupunki sitä paitsi vuokrannut maitaan tuulipuistolle ja saa niistä isot verorahat.

Ukinyt / Jussi Arola