Vanhat talot avaavat taas ovensa

Uudenkaupungin vanhat puutalot ja pihapiirit toivottavat jälleen tänä syksynä vieraat tervetulleeksi tutustumismatkalle. Nykyisin joka toinen vuosi järjestettävässä tapahtumassa on aiempina kertoina käynyt yli 3000 kävijää ja vähintään saman verran järjestäjät odottavat tänäkin vuonna.

– Tapahtuman järjestää Uudenkaupungin Vanhat talot -yhdistys nyt neljättä kertaa, kaikkiaan tapahtuma on kahdeksas. Tapahtumaviikonloppu on syyskuun 7. ja 8. päivä, kertovat yhdistyksen puheenjohtaja Kirsti Ajanko ja varapuheenjohtaja Tuija Talvitie.

Tapahtuma toteutetaan pitkälti edellisten vuosien tapaan. Kohteita on yli 50 eli suunnilleen saman verran kuin aiemminkin. Kohteista 18 on kokonaan uusia ja myös vanhoissa kohteissa on edellisen kerran jälkeen todennäköisesti tapahtunut jotain.


– Ensimmäistä kertaa meillä on kaksi saarikohdetta, toinen kalastajatilan museoitu päärakennus Putsaaren Aspholmissa ja toinen Valstan huvila Hattukarissa.

Molempiin on yhteiskuljetus Tiftö V:llä, lauantaina käydään Hattukarissa, lähtö on kello 15 ja sunnuntaina Aspholmissa, lähtö samoin kello 15.

Kohteisiin tutustumisen lisäksi viikonloppuna on muutakin ohjelmaa. Lauantaina työväentalolla luennoivat mm. Panu Kaila ja Arno Kasvi ja sunnuntaina työväentalolla on Huutokauppa Helanderin edustaja arvioimassa antiikkia ja keräilyesineitä.

Kohteet, ohjelma kokonaisuudessaan ja mm. ennakkoilmoittautumisohjeet maksuineen venematkoille löytyy tapahtuman nettisivuilta eli tästä.


Uudenkaupungin tapahtuma poikkeaa monista muista vastaavista siinä, että täällä koteja ja pihapiirejä esittelevät asukkaat eivätkä erilliset oppaat. Asukkaat myös mielellään kertovat kunnostushankkeistaan ja ottavat myös kävijöiden vinkit ja ohjeet kiitollisuudella vastaan.

– Ja kodit esitellään ”normaalikunnossa,” ei mitenkään erityisesti tapahtumaa varten tuunattuna, niissä näkyy elämisen jälki. Monessa paikassa on remontti enemmän tai vähemmän kesken, kuten vanhassa puutalossa pakkaa aina olemaan.

Monet ensikertalaiset ovatkin olleet hämmästyneitä siitä, että sisälle taloihin voi ihan oikeasti tulla.

– Jotkut kävelevät varpaillaan sisään, koputtavat ovenpieleen ja kysyvät vielä varmistukseksi, etteivät vaan häiritse.

Tapahtuma tuo ison asiakasakunnan paikallisille ravintoloille ja ne ovatkin ottaneet haasteen vastaan tarjoamalla viikonloppuna ”nopeita lounaita.” Myös paikkakunnan muut liikkeet huomioivat viikonlopun kukin tavallaan.


Artikkelikuva: Vanhat Talot -yhdistyksen puheenjohtajakaksikko Kirsti Ajanko (vas.) ja Tuija Talvitie odottavat tänäkin vuonna tapahtumaan yli 3000 kävijää.

Tapahtuman sivuilta löytyy kuvat kohteista ja klikkaamalla vielä lisätietoa.