Etsivät etsivät ja auttavat nuoria, mutta eivät pakolla

Uudenkaupungin Etsivällä nuorisotyöllä oli viime vuoden aikana kaikkiaan 56 asiakasta, joiden ongelmiin etsittiin kahden työntekijän voimin ratkaisuja. Jokainen asiakas on yksilö ja siksi myös ratkaisut tulee räätälöidä jokaisen kohdalla erikseen hänelle sopivaksi. Etsivän nuorisotyön palvelut on suunnattu alle 29-vuotiaille.

– Meidän työntekijöiden toiminnassa oleellisen tärkeä tekijä on verkostojen luominen, jotta osaamme ohjata apua tarvitsevan nuoren oikeaan paikkaan, jos itse emme kykene häntä auttamaan, kertoo etsivän nuorisotyön Titta Brunou.

Toisena etsivänä työntekijänä aloitti kesällä Linda Sarivaara. Hän on pääkaupunkiseudulla tehnyt paljon erilaista nuorisotyötä.

– Ensimmäiset kokemukset Uudestakaupungista ovat myönteiset, täällä verkoston luominen on todella helppoa, organisaatiot ovat pieniä ja esimerkiksi koulut kävelymatkan päässä, Sarivaara sanoo.


Etsivän nuorisotyön henkilöihin voi ottaa itse yhteyttä tai sen voi tehdä myös esimerkiksi lähiomainen, puhelinnumerot löytyvät etsivän nuorisotyön omalta sivulta eli tästä, mutta heidät tunnistaa kaupungilla ja erilaisissa tapahtumissa punaisesta hupparista ja hupparin hihasta voi aina napata kiinni. Toiminnalla on myös omat fb- ja Instagram-tilit.

– Aika vähän meihin otetaan suoraan yhteyttä, vaan ensimmäisen kontaktin otamme yleensä me. Saamme tietoa esimerkiksi nuorista, joita ei hyväksytty varusmiespalvelukseen tai jotka ovat jättäneet koulun kesken.

Etsivät ottavat nuoreen yhteyttä, keskustelevat ja kertovat toiminnastaan, mutta palvelun vastaanottaminen on täysin vapaaehtoista, jos nuori sanoo, että kiitos ei niin sitten kiitos ei.

– Pyrimme auttamaan kaikissa ongelmissa, on kyse sitten asunnosta, työpaikasta tai yleisesti tulevaisuuden suunnittelusta tai vaikkapa vain juttuseurasta. Yksinäisyys on nykyaikana yllättävän yleistä.

Jokainen asiakas on yksilö, mutta jos jotain yhteistä löytyy, niin voidaan järjestää myös pienryhmiä ja tehdä niissä yhdessä asioita, toki edelleen vapaaehtoisesti.

Joiden asiakkaiden ongelmaan löydetään nopeastikin ratkaisu, joidenkin kanssa asioita työstetään pidempään.


Ihan uutena toimintana etsivä nuorisotyö voi syksystä lähtien tarjota apua kutsunnoista fyysisen kunnon vuoksi lykkäyksen saaneille.

Hyvinvointi- ja vapaa-aikalautakunta katsoi keväällä liikuntapaketin tarjoamisen tärkeäksi ja hyväksyi yksimielisesti ehdotuksen.

– Yhteistyössä liikuntapalveluiden kanssa koostamassamme paketissa nuori saa halutessaan aluksi opastusta esimerkiksi kuntosaliharjoittelussa tai muussa kuntoharjoittelussa ja jatkossa ilmaisen pääsyn uimahalliin sekä uimahallin ja Kalannin kuntosaliin ja esimerkiksi yhden ilmaisen salivuoron viikossa palloilulajien parissa.

Etsivät pitävät uutta mahdollisuutta tärkeä ja isona kädenojennuksena, joka rahallisestikin on merkittävä.


Etsivän nuorisotyön Titta Brunou (vas.) ja Linda Sarivaara.