Crusellin näyttelysyksy avautuu erilaisella näyttelyllä

Crusellin alakerran näyttelytilassa avataan torstaina kello 18 Senni Alaksandran ja Liisa Tarleena Öhmanin taidenäyttely Seinätyksin. Näyttely sisältää tekstiilitöitä, videoita, kollaaseja ja äänitöitä.

Näyttelyn nimi ja erityisesti ”alaotsikko” Joka viides on yksinäinen toisinaan, joka kymmenes usein, kertoo näyttelyn teeman.

Yksinäisyyttä tarkastellaan vanhuksen näkökulmasta, mutta myös muun ikäisten ja esimerkiksi myös Napoleonin kautta.

– Tuskin kukaan on niin yksinäinen kuin kuninkaat ja hallitsijat, sanoo videoteoksen Napoleon tehnyt Liisa Tarleena Öhman.


Taiteilijat ovat molemmat valmistuneet kuvataiteilijaksi vuonna 2016 Tampereen ammattikorkeakoulusta, mutta taiteellinen yhteistyö on alkanut tiiviimmin vasta sen jälkeen.

Kaksikolla on ollut kaksi yhteisnäyttelyä aiemmin ja Crusellissa avautuva näyttely on ollut esillä aiemmin Pirkkalassa. Kummankin töitä on myös ollut mukana useissa yhteisnäyttelyssä, lähinnä Tampereen seudulla mutta myös muualla.

Uuteenkaupunkiin he osasivat hakea, koska Senni Aleksandra eli Senni Uusikartano on kotoisin Pyhärannasta ja tunsi paikan.

Senni haki Cruselliin jo aiemmin, mutta tila on yhdelle taiteilijalle liian iso. Kahdelle taiteilijalle tila sen sijaan sopii hyvin. Tämä on heille myös sopiva ”matalan kynnyksen tila,” jonne he uskovat kaikkien voivan tulla, toisin kuin Tampereen keskustan eliittigallerioihin.


Senni Aleksandra tekee paljon erilaisia tekstiilitöitä kierrätysmateriaalista ja kirjontatöitä ja käyttää teoksissaan myös valokuvia ja ääntä.

Näyttelyssä on esimerkiksi noin kymmenen kuvan sarja, jonka hän on toteuttanut itse rakentamallaan neulansilmäkameralla.

Liisa Tarleena Öhman tekee kollaaseja, installaatioita ja performatiivista videotaidetta.

Liljelund sali on video- ja äänitöiden kannalta hieman haastava paikka, sillä siihen ei sisälly erillisiä rauhallisia tiloja, vaan kaikki ovat samassa yhteistilassa, jossa ääni- ja videoteoksen kokeminen ei ole aivan helppoa.

Suuri osa näyttelyn teoksista on tehty nimenomaan tätä näyttelyä ajatellen, mutta mukana on myös vanhempia teoksia, jotka sopivat teemaan.

Avajaisten jälkeen näyttely on avoinna 27.9 asti tiistaista perjantaihin kello 10 – 17 ja sunnuntaisin klo 12-16. Ajajaisiin ja myöhemminkin näyttelyyn on vapaa pääsy.


Artikkelikuvassa Liisa Tarleena Öhmanin installaatio.

Liisa Tarleena Öhman.
Senni Aleksandra.