Runonkulmalla tupa täynnä grafiikkaa

Runonkulman Galleriassa avautuu tänään seitsemän vaasalaisen graafikon yhteisnäyttely nimeltään Totta ja tarua. Työt eroavat toisistaan tekniikan ja aihepiirin osalta, mutta niistä voi löytää myös jotain samaa.

Näyttelyn graafikot kuuluvat kaikki samaan yhdistykseen ja heillä on myös yhteinen työtila, mutta kukin työskentelee yksikseen oman aikataulunsa mukaan eikä Runonkulman näyttelyäkään ajatellen pidetty mitään strategiapalavereja, vain nimi päätettiin yhdessä ja sen mukaan kukin teki uusia töitä tai valitsi vanhoista töistä teemaan sopivan.

Osa graafikoista on kuvataiteen opettajia, osa itseoppineita taiteilijoita. Grafiikan lisäksi he tekevät myös muunlaista taidetta, mm. maalaavat, tekevät keramiikkaa tai tekstiilitaidetta.


Grafiikan tekeminen on aikaa vievää ja se myös vaatii paljon tarkempaa etukäteissuunnittelua kuin moni muu taidemuoto, jossa voidaan aloittaa hetken mielijohteesta ja katsoa mihin päädytään.

Grafiikkateos tulee suunnitella tarkkaan etukäteen ja sen jälkeen se on vielä toteutettava. Suunnittelu tapahtuu päässä ja konkretisoituu vaikkapa piirroksena paperille, tekeminen on taas enemmän mekaanista työtä.

Kaksiosaisuus tekeekin grafiikan tekemisestä mielenkiintoista ja vaihtelevaa. Teoksen toteuttaminen on rauhallista ja samalla ajatuksia rauhoittavaa tekemistä, jonka aikana voi miettiä vaikkapa seuraavaa aihetta. Lisäksi sen voi keskeyttää, jos syntyy mullistava idea tai muut työt vaativat huomiota ja palata aikanaan takaisin kesken jääneeseen työhön.


Näyttelyn taiteilijoista on iso osa ollut mukana Crusellin yhteisnäyttelyssä muutama vuosi sitten ja Ann-Sofi Kattilakoski oli aikanaan Runonkulman kaikkien aikojen ensimmäisessä näyttelyssä mukana.

Muuta taiteilijat ovat Natalia Haimi, Maire Kesseli, Maija Minni, Paula Nygård, Salme Sirkola ja Tuija Arina-Sundelin.

Näyttelyn kaikille avoimet avajaiset pidetään Runonkulmalla tänään kello 17-19. Jatkossa näyttelyyn voi käydä tutustumassa Gallerian normaaleina aukioloaikoina eli keskiviikkoisin kello 16-19 ja lauantaisin kello 11-15. Vanhat talot viikonloppuna eli 7. ja 8.9. Galleria on auki kumpanakin päivänä kello 10-18.

Runonkulman osoite on Ylinenkatu 38b.


Artikkelikuva: Seitsemästä taiteilijasta avajaisiin Uuteenkaupunkiin saapuivat Tuija Arina-Sundelin (vas.), Ann-Sofi Kattilakoski, Natalia Haimi ja Maija Minni.

Paula Nygårdin grafiikkaa.