Uusi toimitusjohtaja opettelee vielä vihannesalaa

Vihannes-Laitilan uutena toimitusjohtaja maanantaina aloittanut Jari Paavola on tehnyt pitkän uran maskulaisessa Haloila Oy:ssä, viimeksi toimitusjohtajana, mutta kun uusi mahdollisuus avautui, hän päätti tarttua siihen.

– Haloilan hommissa asuin lentokoneissa eli matkapäiviä tuli vuodessa paljon ja se oli yksi syy vaihtoon. Toisaalta työuraa on vielä sen verran jäljellä, että nyt voi vielä siirtyä tekemään jotain uutta. Lopullisen siirtymispäätöksen tein kesäkuussa ja siitä lähtien olen vanhan työn ohessa tutustunut yhtiöön.

Vihannesalan kokemusta hänellä ei ole, mutta sitä yhtiössä on omasta takaa, uuden toimitusjohtajan toivotaan tuovan uusia ajatuksia ja näkökulmaa liiketoiminnan kehittämiseen.

– Toki tunnen vihannekset, harrastan ruuanlaittoa ja käytän paljon vihanneksia ja syön niitä muutenkin mielelläni, mutta esimerkiksi elintarvikealan määräykset ovat vieraita.

Pitkään Vihannes-Laitilan toimitusjohtajan toiminut Tero Nousiainen siirtyy omasta halustaan sivummalle, mutta jatkaa yhtiössä uuden toimitusjohtajan työparina. Työnjako on vielä tarkemmin miettimättä.


– Vihannesten kysyntä on kasvussa. Organisaation vahvistaminen ja muokkaaminen tulevaisuuden haasteita vastaavaksi tulee olemaan tärkeä tehtäväni.

Vihannes-Laitilan omistavat viljelijät ja omistajien lisäksi yritys tekee viljelysopimuksia muidenkin kanssa. Se toimii kuluttajien ja tukkuasiakkaiden välissä pakaten ja jatkojalostamalla vihanneksia.

– Toiminta on jatkuvaa tasapainoilua, raaka-aineita tulee saada riittävästi, jotta niitä voidaan tarjota sopimusten mukaan tukkukaupalle ja jatkojalostajille.

Vihannes-Laitila tarvitsee lisää sopimusviljelijöitä, sillä se haluaa tarjota mahdollisimman paljon kotimaista. Kun tarjontaa ei joinakin vuosina ole tarpeeksi, niin yritys tuo ulkomailta.

Uutta peltoa ei Suomessa juurikaan enää tehdä, joten lisää vihannesviljelyalaa tulee, jos viljelijät vähentävät jonkun muun kasvin viljelyä.

– Siinä tilanteessa viljelijä sitten harkitsee, mitä kannattaa tehdä. Tietenkin käytettävissä oleva peltoalakin ratkaisee, kaikki maat eivät sovi kaikille kasveille.

Vihannes-Laitila pyrkiikin myös omilla toimillaan auttamaan viljelijöitä parantamaan satoja, koska siitä on molemmille hyötyä.


Kasvun hallinnan lisäksi työtä aiheuttavat kovenevat viranomaisvaatimukset. Tuotteen asianmukaiseen käsittelyyn ja alkuperään kiinnitetään entistä enemmän huomiota, joskus kuluttajat ovat jopa viranomaisia edellä vaatimuksissaan.

– Todennäköisesti jossain vaiheessa tulevaisuudessa tulee lopputuotteesta ilmetä, kenen pellolla tuote on alun perin kasvatettu. Toisaalta tilanimeä on myös jo hyödynnetty joidenkin tuotteiden brändäyksessä.

Vihannes-Laitila on hankkinut omalle toiminnalleen laatusertifikaatteja ja laadun varmistamiseksi käy myös järjestelmällisesti auditoimassa vihannesten toimittajia.

Vihannes-Laitila ei itse varastoi tuotteita, vaan ne tulevat tarpeen mukaan ja pyritään ajamaan tuotannon läpi ja toimittamaan asiakkaille mahdollisimman nopeasti. Yrityksen naapurissa samalla tontilla Kalannissa on isoja varastohalleja, mutta ne ovat viljelijöiden omistamia.

– Toiminnan sykli on nopea, asiakkaalta tulee tilauksia sillä ajatuksella, että rekan pitäisi olla jo takapihalla. Omista varastoista on puhuttu, mutta siihen ei vielä ole menty.


– Mitään uusia mullistavia päänavauksia ei ole tarkoitus tehdä, ainakaan tässä vaiheessa, vaan tutustun toimintaan ensin kunnolla. Yrityksellä on toki erilaisia kehitysprojekteja ja suunnitelmia on koko ajan työn alla ja olemassa ja niitä myös toteutetaan, mutta kyllä minulta myös isompia uudistuksia odotetaan.

Työntekijöitä yrityksessä on keskimäärin sata. Tällä hetkellä töitä tehdään kahdessa vuorossa, hiljaisempana aikana yhdessä. Sesonkiaikana töissä on myös tilapäistyövoimaa.


Raisiossa asuva Paavola harrastaa sulkapalloa ihan kilpailumielessä, tulevana viikonloppuna on jälleen turnaus edessä.

– Sulkapallo on hyvin kokonaisvaltainen laji ja pitää kropan joka puolelta kunnossa, punttisalilla käynti ei ole koskaan minua erityisesti kiinnostanut.


Artikkelikuva: Raisiolainen Jari Paavola aloitti Vihannes-Laitilan toimitusjohtajan maanantaina.

Vihannes-Laitilan tiloista Kalannista lähtee päivittäin rekkalasteittain tuoreita vihanneksia eri kauppaliikkeille ja jalostajilla.