Seikowin päiväkodissa ollaan positiivisia

Kaupungin keskustassa toimiva Seikowin päiväkoti aloitti omana yksikkönään tammikuussa 2012. Päiväkoti sijaitsee vanhassa, aikanaan kouluksi rakennetussa persoonallisessa puisessa rakennuksessa. Kaupungin päiväkodeissa olivat ovet tänään aamupäivällä avoinna.

– Kaikenlaista remonttia tehdään säännöllisesti, viime kesänä on lattiamateriaaleja uusittu, maalattu huoneita ja saatu kokonaan uusi tila eskarilaisten käyttöön, kertoo Anne Leppänen, joka toimii Seikowin ja Hakametsän päiväkotien alue-esimiehenä.


Pihalle on myös tehty jo betonipohja, jonka päälle on luvattu varastotila ennen lumen tuloa. Varastoon saadaan mahtumaan ulkolelut, rattaat ja talvivarusteet kelkkoineen ja pulkkineen.

– Vanha rakennus on toimiva ja tekee tästä erilaisen päiväkodin. Myös sijainti on hyvä, omalla pihalla on leikkitelineitä ja tilaa temmeltää ja lyhyen matkan päästä löytyy kaupungin puistoja.

Korttelista onkin muodostumassa oikea lastenkortteli, sillä pihapiirin yhdellä kulmalla toimii yksityinen päiväkoti Tilkkutäkki ja seurakuntakeskuksesta toimii kaupungin vuokraamissa tiloissa Päiväkoti Merilintu.

Päiväkodissa pitää olla hyvä järjestys, jotta jokainen löytää omat vaatteensa ja kenkänsä.


Päiväkodit toteuttavat kaupungin varhaiskasvatussuunnitelma. Jokainen päiväkoti on erilainen ja kaikissa on oma henki.

– Me otimme käyttöön Huomaa hyvä -pedagogiikan ajatuksia. Uskomme, että huomaamalla positiivisia tekoja ja vahvuuksiamme, luomme hyvää henkeä lapsiin ja myös henkilökuntaan. Jokaisessa on hyviä ominaisuuksia ja jokainen on hyvä jossain, ne pitää huomioida ja vahvistaa sillä tavalla itsetuntoa.


Päiväkodissa on suuntaa antava viikko-ohjelma, jossa huomioidaan lasten toiveet ja kiinnostuksen kohteet. Uusi varhaiskasvatussuunnitelma painottaakin entistä enemmän lasten mielipiteiden ja ajatusten huomioimista. Viikon jälkeen vanhemmille lähetetään sähköpostitse tietoa, mitä viikon aikana on tehty.

– Muutenkin pidämme kiinteästi yhteyttä vanhempiin ja erikoistapahtumista raportoidaan välittömästi. Mielestäni Seikowi on ihanteellisen kokoinen, sillä henkilökunnan, lasten ja vanhempien välinen kommunikointi sujuu ja kaikki periaatteessa tuntevat kaikki.


Seikowissa on 66 lasta, jotka on jaettu neljään ryhmään, Hippiäiset ja Kyyhkyset ovat pienten, 1-3-vuotiaiden ryhmät, Tiaiset ja Peipposet vanhempien ryhmät. Henkilökuntaa on 14, osa varhaiskasvatuksen opettajia, osa ohjaajia ja osa avustajia. Erityisopettaja on yhteinen Hakametsän kanssa.

– Lapset ovat persoonia pienestä pitäen, jotkut ovat jatkuvassa liikkeessä ja energiaa riittää, sekin on vahvuutta eikä sitä ei saa tukahduttaa, vaan energia tulee saada suunnattua positiivisen tekemiseen.


Vaikka päiväkoti toimii neljässä ryhmässä ja jokaisella on omat vastuuhenkilönsä, toimii päiväkoti kuitenkin yhtenä kokonaisuutena.

– Henkilökunnan hyvä yhteishenki ja yhteistyö tekee työstä mukavampaa ja näkyy päivittäisessä lasten hyväksy tehdyssä työssä.


Artikkelikuva: Opettaja Emmi Heino eskarilaisten kanssa pelaamassa Kissa ja hiiret -peliä..

Seikowin päiväkodissa oli tänään myäs valokuvauspäivä, kuvassa henkilökunta rooliasuineen ryhmittymässä kuvattavaksi. (Kuva Seikowin Päiväkoti).
Seikowin päiväkodin pihalle on tulossa ulkovarasto, rakennus maalattiin vuosi sitten ja sisällä on säännöllisesti tehty pieniä korjauksia.