Kolme kirkkoherran viran kärkiehdokasta esittelyssä

Seurakunnan järjestämässä kirkkoherraehdokkaiden haastattelu- ja esittelytilaisuudessa oli mukana vain kolme kärkiehdokasta, vaikka tilaisuuden ennakkotiedoista olisi voinut muuta päätellä. Mukana olleet saivat ensin kertoa itsestään ja pitää hartauksen tai puheen annetusta aiheesta ja sen jälkeen vastailla kysymyksiin.

Virkaan haki alun perin kahdeksan henkilöä, mutta kaksi heistä luopui melko nopeasti ja viimeksi luopui Laitilan kirkkoherran Petri Laitinen. Vaalin ulkopuolinen valvoja, Raision entinen kirkkoherra Pertti Ruotsalo totesi, että Laitinen ei ollut kolmen kärkiehdokkaan joukossa.

Vaalitenttiin osallistuivat Nousiaisten kirkkoherra Juhana Markkula, Jyväskylän seurakunnan seurakuntapastori Minna Rantalainen ja Rauman seurakunnan kappalainen Valtteri Virta.

Heistä Rantalainen on se hakija, joka ei ole aiemmin antanut nimeään julkisuuteen.

Kaksi muuta viranhaussa edelleen mukana olevaa ovat Uudenkaupungin seurakunnan kappalainen Samuel Mäkinen ja Porin Teljän seurakunnan seurakuntapastori Seppo Sattilainen.


Markkula on 50-vuotias teologi, joka on aiemmin työskennellyt mm. Laitilan seurakunnassa, Turun Katariinan seurakunnassa ja viime vuodet siis Nousiaisten kirkkoherrana.

Ennen teologian opintoja hän opiskeli ekonomiksi. Markkulan perheeseen kuuluu vaimo ja kolme lasta, joista kaksi on jo täysi-ikäistä ja nuorin 15-vuotias. Hänen harrastuksiinsa kuuluu lukeminen, kävely, jalkapallo ja koripallo.

Rantalainen on toiminut yrittäjänä yli kymmenen vuotta, mutta viimeiset 14 vuotta hän on ollut seurakuntapastori. Hän on naimisissa ja kolmen täysi-ikäisen lapsen äiti. Lapsista yksi on muuttanut jokin aika sitten Uuteenkaupunkiin.

Nuorin kolmesta kärkiehdokkaasta on 36-vuotias Valtteri Virta. Hänen perheeseensä kuuluu vaimo ja 8 ja 4-vuotiaat lapset. Hän on työskennellyt yli 10 vuotta Raunalla ja tuurannut siellä välillä kirkkoherraa.


Yleisö ei enää tilaisuudessa saanut esittää kysymyksiä, vaan valintaryhmä oli etukäteen annetuista kysymyksistä koonnut kattavan paketin.

Ehdokkailta kysyttiin puolentoista tunnin tentissä mm. suhteesta raamattuun, avioliitosta, sananvapaudesta, maahanmuuttajista, ympäristöasioista, taloudesta, kirkkoherran työstä ja lopuksi he saivat kertoa, miksi juuri he olisivat parhaita Uudellekaupungille.

Vastauksissa korostettiin yhteistyökykyä, päämäärätietoisuutta, henkilöstöjohtamista, rohkeutta ajatella asioita uudella tavalla, visiointikykyä, kuuntelukykyä, ihmistä arvostavaa asennetta. Ja yhteistyökykyä.

Ennakkovalmistautumisen oli selvästi parhaiten tehnyt Markkula, joka tiesi, että kappelien välit eivät ole parhaat mahdolliset ja hän korostikin paikallisen identiteetin merkitystä ja arveli, että kappelimalli voi toimia parhaiten ja varmisti sillä todennäköisesti liitoskuntien valtuutettujen äänet.

Muuten ehdokkaiden välillä ei suuria erimielisyyksiä ollut ja vastaukset olivat ylipäänsä hyvin varovaisia ja kirkon virallista linjaa seuraavia. Jokainen kuulija tietenkin saattoi painottaa omalta kannaltaan tärkeitä asioita ja puheen painotuksia.


Tähän mennessä koottu materiaali, alkaen kapitulin lausunnoista, toimitetaan lähiaikoina kirkkovaltuuston jäsenille tutustumista varten, mutta aineisto on vain valtuutetun omaan käyttöön.

Kirkkoherran valinta menee kirkkoneuvoston kautta 25.9 kokoontuvalle kirkkovaltuustolle, jolloin uusi kirkkoherra selviää, todennäköisesti.

– Jos ensimmäisellä äänestyskierrokselle ei kukaan saa yli 50 prosenttia äänistä, järjestetään toinen kierros kahden eniten ääniä saaneen kesken ja jos siinä äänet menevät tasan, ei suoriteta arvontaa vaan kapituli päättää eli vain silloin kirkkoherran valinta siirtyy.

Valtuuston äänestyksessä ovat mukana kaikki viisi mukana olevaa hakijaa, vaikka heistä siis kapituli ja seurakunnan oman valintaryhmän arvion perusteella haastattelussa mukana olleet ovat kärkiehdokkaita. Kolmen kärkiehdokkaan järjestystä ei paljastettu.


Artikkelikuva: Seurakunnan kirkkoherran esittely- ja tenttaustilaisuudessa olivat mukana kolme kärkiehdokasta eli Nousiaisten kirkkoherra Juhana Markkula (vas.), Rauman seurakunnan kappalainen Valtteri Virta ja Jyväskylän seurakunnan seurakuntapastori Minna Rantalainen.