Säätiön perustaminen kaatui äänin 26-17

Kaupunginvaltuusto pisti pisteen lähes pari vuotta jatkuneelle pompottelulle ja päätti, että se ei perusta Pentti ja Anne Siivosen säätiötä. Päätös syntyi äänestyksen jälkeen lukemin 26-17 valtuustoryhmien hajotessa.

Kaupunginhallituksen pohjaehdotuksena oli säätiön perustaminen. Ensimmäisen puheenvuoron käytti kokoomuksen Maija Junkola-Lehtonen. Hänellä ei ole mitään kulttuuria tai Siivosen kokoelmaa vastaan, mutta tässä taloustilanteessa hän ehdotti, että säätiötä ei perusteta.

Häntä kannattivat keskustan Birgitta Runola, Veli-Matti Virtanen ja Esa Paldanius.

Säätiötä puolusti puheenvuorolla vain proUkin Matti Ankelo, joka ihmetteli, että näin tärkeä asia nähdään vain talouden näkökulmasta. Hänen mukaan valtuusto tämän vuoden talousarviosta päättäessään oli hankkeen kannalla, koska sille myönnettiin rahaa ja rahaa varattiin myös Kalantitalon remonttiin.


Perussuomalaisten Esa Aaltonen totesi, että vaikka raha nyt onkin talousarviossa, niin ensi vuoden ja seuraavien vuosien kohdalla rahaa ei ole ja sitä Kalantitalo tulee korjaamiseen tarvitsemaan eikä mahdollinen säätiö tule siinä avustamaan.

Kokoomuksen Tomi Salo totesi, että kulttuuri ja taloutta ei periaatteessa tulisi asettaa vastakkain. Hän hankkeessa on erityisesti kismittänyt sen kytkeminen Kalantitaloon ja hänkin kannatti Junkola-Lehtosta.

Sdp:n Heli-Päivikki Laurén muistutti, että kaupungissa on paljon museoita ja näyttelytiloja, joita ei voida rahan puutteen vuoksi pitää auki edes koko turistikautta. Hänkään ei kannattanut säätiön perustamista.


Äänestyksessä säätiön perustamisen puolesta äänestivät Matti Ankelo, Li Grönlund, Antti Haapavuori, Eerik Junnila, Eemil Kokkonen, Jarmo Kolkka, Mauri Kontu, Merja Koski, Sami Laaksosen tilalla ollut Pertti Haverinen, Lea Myllymäki, Jaana Reijonsaari-Korsman, Esko Tähtinen, Helle Vahtera, Heikki Wala, Tuija Vaurio, Taija Viljanen ja Jaana Vasama.

Vastaan äänestivät Esa Aaltonen, Rauno Aaltonen, Harto Forss, Maija Junkola-Lehtonen, Timo A. Järvinen, Veera Kaitanen, Tarmo Kangas, Johanna Kutila, Anne Kuusisto, Seppo Laine, Olli Laivo, Martti Luotonen, Raimo Löfstedt, Pilvi Marsela, Jaana Packalén, Vesa Paldanius, Mauri Partanen, Eila Polojärvi, Birgitta Runola, Tomi Salo, Mika Sjöblom, Janne Sjölund, Jouni Tissarin tilalla ollut Heli-Päivikki Laurén, Lasse Virtanen, Sami Virtanen ja Veli-Matti Virtanen.


Harmillista kaupungin kannalta on tietenkin se, että myyntiin laitetulla Kalantitalolla olisi ollut ostaja, mutta hallitus kieltäytyi myymästä salaisen syyn vuoksi, joka sittemmin paljastui säätiöhankkeeksi.

Kalantitalo lienee edelleen kaupungin myytävien kiinteistöjen listalla, mutta kovaa kiinnostusta se ei aikanaan herättänyt eikä kuluneet pari vuotta ole ainakaan kiinnostusta kasvattanut.

Lisäksi rahaa hankkeessa paloi jonnin verran erilaisten suunnitelmien ja selvitysten teossa. Hankkeen lopullisia kustannuksia tuskin kukaan ilkenee laskea.

Eikä asia ole vieläkään ohi, sillä Kalantitalossa on jo tiettävästi pidemmän aikaa ollut säätiölle tarkoitettuja esineitä, jotka tuskin voivat sinne tämän päätöksen jälkeen jäädä.


Kalantitalosta ei tullut säätiön kotipaikkaa, ei ainakaan kaupungin perustamana.