Uudenkaupungin lukiosta pääsee hyvin jatko-opintoihin

Viime keväänä lukiosta ylioppilaaksi kirjoittaneista 53 opiskelijasta yli 20 opiskelee yliopistossa tai ammattikorkeassa, suurin yksittäinen sijoittumispaikka on kuitenkin viime vuosien tapaan työelämä.

Työelämä on kutsunut erityisesti naisia. 31:stä keväällä kirjoittaneesta naisesta 15 on ilmoittanut olevansa työssä, yliopistossa on seitsemän ja loput ovat muussa opiskelussa tai kotona.

22:sta ylioppilaaksi kirjoittaneesta miehestä työssä on vain kaksi, kahdeksan on ammattikorkeakoulussa, viisi yliopistossa ja kuusi armeijassa ja yhdestä ei ole tietoa.

Armeijassa tosin voi olla useampikin, sillä opiskelupaikan saaneet lasketaan tilastossa saadun opiskelupaikan mukaan, vaikka he tällä hetkellä olisivatkin armeijassa.


Uudenkaupungin lukion ylioppilaat ovat päässeet selvästi valtakunnan keskitasoa paremmin tutkintokoulutukseen. Yliopistoon pääsi tänä vuonna 23 prosenttia ylioppilaista kun koko maan luku on 15, AMK:uun päässeiden osuus oli 22 prosenttia, valtakunnallinen prosentti on yhdeksän.

Tosin takavuosiin nähden tutkintokoulutukseen suoraan päässeiden prosentti on laskenut. Vuosina 2004-2012 yli puolet Uudenkaupungin lukion ylioppilaista oli seuraavana syksynä tutkintokoulutuksessa, huippuna vuosi 2011, jolloin tutkintokoulutuksessa oli 64 prosenttia eli melkein kaksi kolmesta.

Työelämän osuus on puolestaan viime vuosina kasvanut. Vuosituhannen alkuvuosina ylioppilaista oli seuraavana syksynä töissä noin 10-20 prosenttia, mutta tänä vuonna noin kolmannes ja kaksi vuotta sitten osuus oli peräti 40.

Työssäolijoiden määrän kasvuun vaikuttaa tietenkin hyvä työllisyystilanne eli kun tekemistä on tarjolla, niin se houkuttaa pitämään välivuoden opiskelusta.

Autotehtaan kasvun ansiosta kaupungin työttömyys on kolmen viime vuoden ajan ollut matalalla ja töitä on tarjolla myös ylioppilaille, joilta vielä ammattitutkinto uupuu.

Selvityksen ylioppilaiden sijoittumisesta on laatinut lukion OPO Saija Salmi.


Artikkelikuva: Viime kevään valkolakeista lähes puolet on tutkintokoulutuksessa, kolmannes töissä.