Jätehuollon keskustelutilaisuus antoi vastauksia, mutta jätti ilmaan myös kysymyksiä

Pikavauhtia järjestetty keskustelutilaisuus jätehuollosta keräsi tänään Viikaisten auditorioon noin 80 henkeä, joista kymmenkunta edusti alan yrityksiä. Myös poliitikkoja näkyi paikalla ilahduttavasti ja se on hyvä, sillä kaupunginhallitus tekee asiasta päätöksen maanantaina.

Tilaisuus alkoi Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n (LSJH), Lassila&Tikanojan (L&T), Remeon ja Jätehuolto Helistölän puheenvuoroilla ja sen jälkeen yleisö pääsi esittämään kysymyksiä.

LSJH:n puolesta äänessä oli yhtiön palvelujohtaja Jaana Turpeinen. Hän totesi, että yhtiön jätevoimalan rakennustyöt ovat menossa ja se valmistuu vuoden 2021 alkupuolella.

– Oman voimala tulee merkittävästi alentamaan yhtiön kustannuksia ja se tulee näkymään yhtiön jäsenkunnissa taksoissa. Jos kapasiteettia jää, tarjoamme sitä muillekin markkinahintaan, mutta jäsenkunnille maksut ovat aina selvästi edullisempia.

Hän myös muistutti, että LSJH:n tarkoitus ei ole maksaa jäsenkunnille merkittäviä osinkoja, vaan jos rahaa jää yli, se käytetään alueen jätehuollon kehittämiseen. Yhtiöllä on myös laaja henkilökunta, joka seuraa alan kehitystä työkseen, kun kunnissa siihen ei riitä resursseja.


Remeon ja Helistölän tulevaisuuspelot kohdistuivat siihen, että jos Uusikaupunki liittyy LSJH:oon, se jossain vaiheessa tulevaisuudessa kilpailuttaa jätekuljetukset ja silloin paikalliset pienet pelurit voivat jäädä kakkoseksi, joka voi merkitä työpaikkojen vähentymistä. Remeota edustivat Pasi Hurme ja Timo Räsänen, Helistölää Jarno Helistölä ja Sami Wehman.

L&T ei jätteitä kuljeta, mutta se hoitaa Munaistenmetsän materiaalinkäsittelykeskuksessa siirtokuormausasemaa, jonne paikalliset sekajätteet tuodaan ja kuljetetaan isompina lasteina edelleen. Tällä hetkellä jätteitä kuljetetaan poltettavaksi välillä ulkomaille asti.

L&T:n edustaja, yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Jorma Mikkonen sanoi, että heidän kannaltaan suurin riski liittymistapauksessa on se, että he eivät pääse LSJH:n kanssa sopimukseen siirtokuormauksen jatkumisesta Munaistenmetsässä ja tehty investointi jää osin hyödyntämättä.

– Munaistenmetsästä me emme ole lähdössä, tapahtuu mitä tahansa, vaan jatkamme siellä muiden toimintojen kehittämistä, Mikkonen vahvisti.

Mikkosen lisäksi L&T:ltä olivat paikalla Uudenkaupungin yksikön päällikkö Jari Saarinen ja tuotantopäällikkö Niina Mäkinen.

Remeo, Helistölä ja L&T olivat kaikki tyytyväisiä nykytilanteeseen ja yhteistyöhön Uudenkaupungin kanssa. Niillä kaikilla on myös jo nyt yhteistyötä LSJH:n kanssa ja sen jatkumiseen ei Uudenkaupungin liittymispäätös suoraan tule vaikuttamaan.


Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa ja erityisen vaikeaa se tuntuu olevan jätehuollossa. Vanha jätelaki ei ole vanha uusi on jo tullut komiteasta ja on lausuntokierroksella. Mahdollisesti sen perusteella laki muuttuu ensi vuonna, mutta millainen siitä tulee, on osin epäselvä.

Varmaa on se, että kierrätysvaatimukset tulevat kasvamaan, Suomi on tällä hetkellä EU:n tarkkailuluokalla asian suhteen.

Se merkitsee poltettavaksi menevän sekajätteen pienenemistä jopa puoleen nykyisestä ja siitä LSJH:lle esitettiinkin monta kysymystä. Miten Salon laitoksen käy, jos sinne ei saada tarpeeksi jätettä poltettavaksi, nouseeko hinnat, kuka korvaa tappiot ja niin edelleen.

Turpeinen vakuutti, että laitoksella tulee riittämään poltettavaa, nykyiset 17 jäsenkuntaa tuottavat jo poltettavaksi 98 000 tonnia ja laitos on suunniteltu toimimaan 80 000 – 120 000 tonnin kuormalla.

Myöskään laitokset rakentamiskulut eivät voi merkittävästi nousta, sillä suurimmat urakkakokonaisuudet on jo kilpailutettu.


Tilaisuus kesti kaikkiaan 1,5 tuntia ja kysymyksiä ja puheenvuoroja oli paljon. Konkreettisiin kysymyksiin, kuten mitä jäteastian tyhjentäminen tulevaisuudessa maksaa, ei vastauksia tullut, joka olisi varsin outoa ollutkin, sillä epävarmoja tekijöitä on paljon.

Päättäjille tilaisuus toivottavasti toi vastauksia, joskin monen päättäjän kanta taisi olla lukkoon lyöty jo ennen tilaisuutta.

LSJH toi esille suuruuden ekonomiaa ja omaa polttolaitosta, epäilijät taas pelkäsivät päätösvallan karkaamista ja LSJH:n omaa polttolaitosta, joka voi asioiden muuttuessa paljastuakin riippakiveksi.

Se ainakin tuli selväksi, että päätös on tehtävä kaupunginhallituksessa maanantaina, osakkaaksi ottaminen on niin raskas prosessi, että sitä ei yhtä kuntaa varten ruveta tekemään.


Artikkelikuva: Keskustelutilaisuus keräsi noin 80 kuulijaa, kysymystään esittämässä Olli Laivo.

Tilaisuudessa puhetta johti tekninen johtaja Jari Nikkari (vas.), vastaamassa Jaana Turpeinen, Jarno Helistölä, Pasi Hurme ja Jorma Mikkonen.