Kirjastossa interiöörejä ja muita

Pääkirjaston näyttelytilassa on lokakuun ajan esillä Pirkko Parangon maalauksia. Näyttelyn nimenä on Interiööreja ja muuta sekatekniikalla.

Eläkkeellä oleva Paranko asuu Sauvossa, mutta hänen äitinsä suku on Uudestakaupungista. Parangolla on edelleen paljon sukulaisia Uudessakaupungissa ja hän on viettänyt täällä kesiä ja muita loma-aikoja ja asunutkin vuoden verran.

Hän työskenteli ympäristöalalla, viimeksi Salon kaupungin ympäristötoimen johtajana. Kirjaston töissä ei kuitenkaan luontoa näe.

– Tein jossain vaiheessa maisemia, mutta en enää pitkään aikaan, kyllästyin luontoon, hän sanoo pilke silmäkulmassa.

Nykyiset teokset lähtevät jostain olemassa olevasta, oman kodin yksityiskohdasta, televisiossa tai kirjassa nähdystä kuvasta ja etenevät siitä tunteen mukaan.

– Töissä on jotain todellista, yksi tai kaksi tai kolme kohtaa, mutta muu on sitten tullut mielen syvyydestä. Eikä olemassa olevakaan ole maalauksessa valokuvamaista vaan ”sinne päin.”


Kirjaston näyttelyssä on kymmenkunta teosta, joista suuri osa tänä vuonna tehtyjä. Vanhemmat akvarellityöt työ erottuvat selvästi tyyliltään uusista sekatekniikalla toteutetuista.

Uusissa töissä myös toistuvat samat elementit ja katselija voikin viihdyttää itseään bongaamalla eri töistä yhteisiä elementtejä.

– Maalaaminen ei ole minulle mikään pakkoa, vaan teen sitä silloin tällöin kun tulee sellainen olo. Kesällä esimerkiksi en tehnyt paljon mitään.

Paranko on aiemmin ollut mukana Crusellin yhteisnäyttelyssä vuonna 2011.

Uusia töitä voi käydä katsomassa kirjaston aukioloaikoina lokakuun 30. päivään asti, jolloin tehdään tilaa marraskuun näyttelylle.


Artikkelikuva: Kirjaston näyttelytilassa on lokakuun ajan esillä Pirkko Parangon maalauksia.

Yksi interiööri.