Kaupunginhallitus perusti talousryhmän

Kaupunginhallitus käsitteli maanantain kokouksessaan kuluvan vuoden kahdeksan ensimmäisen kuukauden osavuosikatsauksen. Hallitus merkitsi sen tiedokseen ja hyväksyi ehdotetut valtuustolle esitettävät muutokset talousarvioon sekä loppuvuodeksi palvelualueille annettavat talousohjeet (ukinytin juttu osavuosikatsauksesta tästä).

Sen lisäksi hallitus päätti kaupunginjohtaja Atso Vainion esityksestä perustaa taloustyöryhmän. Hallitus valitsi siihen edustajikseen Raimo Löfstedtin (kok), Mauri Konnun (kesk), Jaana Reijonsaari-Korsmanin (sdp) ja Heikki Walan (proUki). Vainio täydentää ryhmää virkamiehillä tarpeen mukaan.

– Ryhmä on keskusteleva elin eikä sillä ole varsinaista päätösvaltaa, mutta laaja-alaisena se varmistaa tiedon kulun poliittisten ryhmien ja virkamiesten kesken ja on perusteltu tässä taloudellisessa tilanteessa, Atso Vainio totesi.


Kaupungin talous on nykynäkymien mukaan tekemässä tänä vuonna vajaan neljän miljoonan euron alijäämän. Osittain taloutta pyritään jo loppuvuoden aikana vääntämään enemmän tasapainon suuntaan, mutta merkittävimmät toimet ajoittuvat ensi vuodelle tai pidemmällekin,

– Meillä on taseessa 12 miljoonaa ylijäämää, jolla yksittäinen alijäämäinen vuosi voidaan kuitata, mutta tilinpäätöstä ei tietenkään voi päästää pitkäksi aikaa negatiiviseksi. Trendinomainen kulujen kasvu on pysäytettävä.

Olemassa oleva ylijäämä mahdollistaa kuitenkin sen, että kiireessä ei jouduta tekemään hätiköityjä päätöksiä. Vainio arvelee, että alijäämäiset tilinpäätökset eivät tulevaisuudessakaan ole harvinaisia.

– Talous kiristyy mm. isojen investointien vuoksi ja silloin alijäämäinen tilinpäätös saattaa toteutua, mutta se ei ole katastrofi. Eikä kaupungin taloudenpidon tavoitteena ole kerätä isoa ylijäämää, vaan rahat tulee käyttää kaupunkilaisten palveluihin, sopivankokoinen puskuri on kuitenkin hyvä olla,

Oleellista on myös kasvaneista menoista selvittää, onko kyseessä tilapäinen kasvu, joka luonnollista kautta pienenee vai onko taustalla kehitys, joka tulee jatkumaan tulevaisuudessa.