Kaupunginhallitus antoi vastauksen SiHy-aloitteeseen

Vasemmistoliiton Harto Forss ja perussuomalaisten Esa Aaltonen tekivät kaupunginvaltuuston syyskuun alun kokouksessa valtuustoaloitteen, jossa vaadittiin SiHy-hankkeen uudelleen arviointia.

Kaupungin johtavat virkamiehet valmistelit aloitteeseen vastauksen, jonka kaupunginhallitus maanantain yksimielisesti hyväksyi.

Vastaus on varsin pitkä ja sisältää hankkeessa tehdyt selvitykset ja laskelmat, luottamuselinten tekemät päätökset ja muuta asiaan liittyvää lyhyessä ja ytimekkäässä muodossa.


Kaupunginhallituksen päätösten infotilaisuudessa tiistaina mukana ollut kaupunginjohtaja Atso Vainio sanoi, että hanke on iso, mutta soitellen ei ole sotaan lähdetty.

– Tietoa on päätösten pohjaksi haettua ja sitä on myös eri vaiheissa jaettu, mutta tässä vastauksessa on nyt yhteenveto hankkeesta. Huolestunut asiasta saa olla ja kritiikki kuuluu asiaan.

Kritiikin suhteen pitäisi kuitenkin miettiä, mitä kritisoi. Selvät faktat ovat faktoja ja toisaalta demokraattisesti tehdyt päätökset ovat päätöksiä, joihin on sopeuduttava.

– On totta, että eri selvityksissä on yksityiskohtia, joista alan asiantuntijat ovat eri mieltä ja voisivat kinata niistä keskenään vuosikausia pääsemättä yhteisymmärrykseen. Juupas-eipäs keskustelu ei kuitenkaan vie asiaa eteenpäin.


Keskustelu on myös jäänyt hyvin yksipuoliseksi, eli siinä on taitettu peistä korjaamisen ja purkamisen välillä, kun kyse on kuitenkin paljon muusta.

Esimerkiksi nykypäivän opetussuunnitelmat vaativat erilaista oppimisympäristöä kuin ennen ja oppilaita valmistellaan tulevaisuuden maailmaan, jolloin opetuksen tulee olla erilaista, sekään ei ole mielipidekysymys vaan fakta.

Tilojen lisäksi kysymys on tietenkin opettajista, mutta hyvä opettaja saa parempia tuloksia paremmassa ympäristössä, sekin on fakta.

Vastauksesta selviää johtavien virkamiesten ja kaupunginhallituksen yksimielinen käsitys asiasta, valtuusto saa selvityksen käsiteltäväkseen seuraavassa kokouksessa.


Kaupunginhallituksen vastaus kokonaisuudessaan löytyy tästä ja asiakohdan liitteenä on tehty valtuustoaloite.