Vahteruksella häämöttää 300 työntekijän raja

Hitsattuja levylämmönsiirtimiä valmistava Vahterus kasvaa vakaasti eikä maailmantalouden epävarmuus ainakaan vielä ole näkynyt tilauskannassa. Työntekijämäärä lähenee jo 300:aa ja uusin laajennus valmistuu syksyllä.

– Tuotanto kasvattaminen vaatii jatkuvaa uudistumista. Työntekijöiden, tilojen ja koneiden määrää tulee kasvaa tasatahtiin ja myös tuotantotilojen rakenteen pitää olla mahdollisimman optimaalinen. Olemme vuosien aikana tehneet toistakymmentä laajennusta tuotantotiloihimme Kalannissa, kertoo tuotantojohtaja Matti Kontu.

Vahteruksen pääkonttori ja osa tuotantotiloista sijaitsee Kalannin vanhan osuusmeijerin ympäristössä Pruukintiellä. Viime aikojen uudet tilat ovat rakentuneet Valintielle.

– Meijerin alueella valmistetaan lämmönsiirtimien levypakat ja Valintiellä tehdään paineastian valmistusta ja hitsausta, siirtimen kokoonpanotyöt sekä pintakäsittely.


Varastoon ei käytännössä tehdä mitään, vaan kunkin siirtimen tuotanto käynnistyy vasta kun tilaus on sovittu. Vahterus suunnittelee jokaisen tuotteen asiakkaan toivomusten mukaan ja ne räätälöidään asiakas- ja sovelluskohtaisesti. Lisäksi asennusympäristö lämpötiloineen ja fyysisine vaatimukseen sekä siirtimessä käytettävät aineet vaikuttavat suunnitteluun.

– Pääosin siirtimet menevät jonkun isomman kokonaisuuden osana, mutta on myös teollisuuslaitoksia, jotka hankkivat pelkästään lämmönsiirtimen.

Suurimmat Vahteruksen valmistamat siirtimet ovat painaneet 38 tonnia, pienimmätkin lähes sata kiloa.


Tuotantohenkilökuntaa Vahterus on saanut mm. omien rekrytointikoulutusten kautta, joissa yhteistyökumppanina on toiminut TE-toimisto ja Laitilan Winnova.

– Myös ammattikoulutuksen kanssa on lisätty yhteistyötä, olemme mm. käyneet opettamassa Novidalla hitsausta, tarjonneet työssäoppimispaikkoja ja räätälöineet oppilaille joustavia työmahdollisuutta koulun ohessa iltaisin.

Tuotanto toimii tällä hetkellä kahdessa vuorossa ja uusin rekrykurssi on juuri alkanut.

Matti Kontu vietti opiskelujen jälkeen muutaman vuoden Kiinassa käynnistämässä Vahteruksen tuotantolaitosta.

– Entistä suurempi osa tuotantoväestä on naisia ja he menestyvät erinomaisesti eri tehtävissä. Erityisesti hitsauksessa naisilla kädentaito ja hitsauksen ”käsiala” on keskimäärin miehiä parempaa. Konepajatyö mielletään raskauden vuoksi usein miesten työksi, mutta se ei ole enää fyysisesti raskasta. Kappaleet ovat kyllä raskaita, mutta niiden siirtely tapahtuu nostimien ja apuvälineiden avulla. Fyysisyys tulee itse työstä ja työkalujen käsittelystä.


Tuotantotyö Vahteruksella on monipuolista ja esimerkiksi hitsaus vaatii lähes joka osastolla useiden eri hitsausmenetelmien tuntemista, lisäksi eri teräslaadut tuovat oman vaatimuslisänsä eli mistään liukuhihnatyöstä ei ole kysymys.

– Laatuvaatimukset paineastiavalmistuksessa ovat korkeat ja ulkopuoliset tarkastajat valvovat tekemisiämme päivittäin niin toimistossa kuin tuotannossakin. Lisäksi teemme itse jokaisen siirtimen levypakalle vuototestin ja lopuksi valmiille tuotteella painekokeen.

Tuotantoa on automatisoitu, mutta räätälöidyt tuotteet eivät joka vaiheessa automaattilaitteille sovellu ja käsityön osuus onkin edelleen suuri.

– Työ on vaihtelevaa juuri siksi, että tehtävät tuotteet vaihtelevat. Työympäristö taas pidetään siistinä laatuvaatimusten täyttämiseksi


Uusin laajennus valmistuu syksyn aikana. Vanhoista tavoista poiketen sille ei anneta Kalannin kylän nimeä, koska kyseessä on useampaan vanhaan halliin liittyvä laajennus.

– Laajennukseen tulee varasto- ja toimistotiloja. Saamme järjesteltyä tuotantoa paremmin, kun varasto siirtyy rakennuksen sivulle pois tuotantotiloista. Samalla olemme louhineet kalliota ja tehneet työntekijöille lisää parkkipaikkoja.

Tuotannon sujuvuuden varmistamiseksi työtilojen muutostyötä tehdään lähes jatkuvasti.

– Vahteruksen vahvuus on lämmönsiirtimien tekniikan osaamisessa ja asiakkaiden tarpeiden huomioimisessa. Suunnittelulla on siinä tärkeä osa, mutta myös tuotannon pitää sujua taloudellisesti ja ennen kaikkea asiakkaalle luvattujen toimitusaikojen puitteissa.

Vuosien aikana Vahterus on valmistanut jo lähes 60 000 lämmönsiirrintä, joista yli 90 prosenttia on mennyt vientiin eri puolille maailmaa. Uusien myynnin lisäksi yhtiössä on nykyään After sales -osasto, joka vastaa vanhojen siirtimien huollosta ja uusimisesta. Toiminta on vielä pientä, mutta kasvamassa.


Matti Kontu opiskeli aikanaan diplomi-insinööriksi ja suoraan koulun penkiltä lähti Shanghaihin muutaman vuoden projektiin käynnistämään Vahteruksen tuotantolaitosta. Sen jälkeen hän on työskennellyt tuotannon vastaavana johtajana Kalannissa.

– Tuotteitamme viedään ympäri maailman ja usealle eri toimialalla, joka vaimentaa suhdanteiden vaikutusta. Tänä vuonna teemme uuden tuotantoennätyksen eikä kysynnän hiipumista ole toistaiseksi näkyvissä.


Artikkelikuva: Matti Kontu vastaa Vahteruksen tuotannon sujumisesta.

Vahteruksen uusin laajennus tulee Valintien rakennuksen itäreunalle, samalla on parkkipaikkaa laajennettu kalliota louhimalla.