Virkamiesesitys: Kiinteistöveroprosentteihin korotus

Kaupunginhallituksen maanantain kokouksen asialistalla on ensi vuoden veroprosentit. Virkamiesesityksen mukaan tuloveroprosentti säilyy nykyisellään 20,75:ssä mutta kiinteistöveroihin esitetään korotusta. Lopullisesti veroprosentit päättää kaupunginvaltuusto kokouksessaan 28.10.

Kaupunginhallitus ehdotti vuosi sitten kiinteistöveroihin korotusta äänestyksen jälkeen numeroin 6-5, mutta esitys kaatui valtuustossa äänin 22-21.

Nyt kaupunginhallitukselle menevässä esityksessä kiinteistöveroprosentteihin on ehdotettu prosenttiyksikön sadasosan verran isompaa korotusta kuin vuosi sitten.

Tänä vuonna yleinen kiinteistöveroprosentti on 1,03, ehdotuksen mukaan se nousee 1,07:ään, vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveroprosentti on nyt 0,45, esityksessä se nousee 0,50:een ja muiden kun vakituisten asuinrakennusten prosentti on nyt 1,12, esityksessä se nousee 1,17:ään.

Uudet prosentit vastaisivat maan keskiarvoa ja korotus kasvattaisi kiinteistöveron tuottoa noin 300 000 eurolla.

Yleishyödyllisten yhteisöjen prosentti säilyy ehdotuksen mukaan nollassa ja voimalaitosten 3,10 prosentissa.


Kaupungin tämän vuoden verotulokertymäksi arvioidaan 64,2 miljoonaa euroa ja se jää edellisen vuoden tasolle. Syynä ovat verotusjärjestelmään tehdyt muutokset, kuten tulorekisterin käyttöönotto, sivutulojen verokortista luopuminen ja verotuksen joustava valmistumisaika.

Em. syistä tämän vuoden veroista osa siirtyy tilitettäväksi vasta ensi vuonna. Kuntaliiton veroennustekehyksen pohjalta tehdyssä laskelmassa tulovero nousisi ensi vuonna lähes neljällä miljoonalle eurolla noin 59,5 miljoonaan.

Kiinteistöverojen korotuksen jälkeen kaupungin verotulot ensi vuonna olisivat 68,5 miljoonaa euroa. Tuloveron lisäksi lukuun sisältyy kiinteistöveron 5,5 miljoonaa euroa ja yhteisöveron 3,5 miljoonaa euroa.

Tämän vuoden talousarviossa verotulot arveltiin 66,5 miljoonaksi euroksi ja vajaa vuosi sitten hyväksytyssä taloussuunnitelmassa vuoden 2020 verotulojen arvioitiin olevan 69,3 miljoonaa euroa.


Artikkelikuva ei ole Uudestakaupungista.