Muista rokotukset

Uudenkaupungin yhteistoiminta-alueen terveyskeskus muistuttaa kuntalaisia rokottautumisesta. Vakavien sairauksien ennaltaehkäisy korostuu iän myötä. Influenssa ja sen jälkitaudit voivat viedä jopa sairaalahoitoon.

Uudenkaupungin sosiaali- ja terveyskeskus käynnistää lokakuussa terveystiedotuskampanjan, jonka tavoitteena on lisätä tietoisuutta influenssasta sekä pneumokokkibakteerin aiheuttamista taudeista.

50 vuotta täyttäneille postitettavissa terveystiedotteissa kerrotaan influenssan ja pneumokokkitautien ennaltaehkäisystä. Rokottaminen on yksi parhaista keinoista torjua vakavia infektioita. Kun ikää karttuu, elimistö ei pysty enää puolustautumaan taudinaiheuttajia vastaan yhtä tehokkaasti kuin nuorempana. Tämä korostaa sairauksien ennaltaehkäisyn merkitystä.


Influenssa on nimenä tuttu, mutta se sekoitetaan usein tavalliseen nuhakuumeeseen eli flunssaan. Influenssa on kuitenkin flunssaa huomattavasti ärhäkämpi tauti. Vakavimmillaan influenssa voi johtaa sairaalahoitoon tai jopa kuolemaan. 65 vuotta täyttäneiden, pienten lasten ja raskaana olevien riski sairastua influenssaan on kohonnut, vaikka he olisivatkin terveitä.

Riskiryhmiin kuuluvilla on myös suurempi riski sairastua vakaviin jälkitauteihin. Ikääntyneiden, pienten lasten ja raskaana olevien lisäksi riskiryhmiin kuuluvat iästä riippumatta sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta, keuhkosairauksia, maksa- ja munuaistauteja sairastavat sekä potilaat, joiden vastustuskyky on sairauden tai sen hoidon vuoksi heikentynyt.

Riskiryhmien lisäksi potilas- ja hoivatyötä tekevä terveys- ja sosiaalialan henkilöstö ja alan opiskelijat saavat maksuttoman influenssarokotuksen. Rokottautumalla influenssaa vastaan sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö ei ainoastaan suojaa itseään influenssalta vaan myös ikääntyneitä ja sairaita, joilla influenssarokotusten teho voi jäädä heikommaksi.

Henkilökunnan rokotukset vähentävät kuolleisuutta etenkin pitkäaikaislaitoksissa ja ikääntyneiden vuode- sekä vanhainkotiosastoilla. Influenssarokotus uusitaan joka vuosi.


Pneumokokki on monelle vieras taudinaiheuttaja. Kyseessä on bakteeri, joka on merkittävin vakavien bakteeritulehdusten aiheuttaja Suomessa. Lievimmillään pneumokokki aiheuttaa ikäviä, mutta suhteellisen harmittomia tauteja kuten poskiontelotulehduksia ja korvatulehduksia. Tietyissä olosuhteissa pneumokokkibakteeri voi aiheuttaa vakavia tauteja.

Aikuisilla tavallisin pneumokokin aiheuttama vakava tauti on keuhkokuume. Riski sairastua vakavaan pneumokokkitautiin kasvaa iän myötä. Riskiä voi pienentää lopettamalla tupakoinnin, käyttämällä alkoholia kohtuudella, muistamalla käsihygienian, perussairauksien hyvällä hoidolla sekä rokottautumalla.


Tiedotuskampanjan tavoitteena on kertoa kuntalaisille, että niin influenssa kuin pneumokokkitauditkin ovat suhteellisen yleisiä ja pahimmissa tapauksissa vakavia, ja että niiltä kannattaa suojautua. Rokotusten avulla tartuntataudit vähenevät ja hoitokulut pienenevät.

Influenssa- ja pneumokokkirokotteita on käytetty jo pitkään, Kansallisen rokotusohjelman kausi-influenssarokotteita on käytetty jo vuosikymmeniä.

Influenssarokote on maksuton kaikille 65 vuotta täyttäneille, sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstölle, raskaana oleville, 6 kuukauden -6 vuoden ikäisille lapsille, sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluville, vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiirille sekä varusmiespalveluksensa aloittaville.


Pneumokokkirokotteet ovat myös olleet käytössä pitkään. Niitä on annettu lapsille ja aikuisille ympäri maailman useita satoja miljoonia annoksia. Pneumokokkirokote vaatii reseptin ja rokote maksetaan itse. Jos haluaa itselleen pneumokokkirokotuksen, kannattaa ensin soittaa omalle terveysasemalle ja tarkastaa rokotustarpeensa.

Mikäli lääkäri katsoo rokotteen tarpeelliseksi ja kirjoittaa reseptin, rokotteen voi ostaa apteekista ja saapua omalle terveysasemalle influenssa- ja pneumokokkirokotukseen. Rokotukset voi ottaa samalla käynnillä. Seuraa paikallismediaa ja Uudenkaupungin kaupungin nettisivuja rokotusajankohtien osalta.


Lisätietoa antaa: Salme Oksanen, terveydenhoitaja, tartuntatautien yhdyshenkilö, 044 551 2520, salme.oksanen@uusikaupunki.fi

Taru Elo, palveluyksikön esimies, ennaltaehkäisevä terveydenhuolto, 040 023 6700, taru.elo@uusikaupunki.fi