Pyöräilyharrastajat saivat oman jaoston

Maastopyöräily on Suomessa ja maailmalla nopeasti kasvava harrastus, joka Uudenkaupungin seudullakin on voimakkaassa nousussa. Tähän asti harrastajat ovat toimineet enemmän fiilispohjalta, mutta tänä vuonna toimintaan on tullut jämäkkyyttä, kun Kalannin Pallo on perustanut pyöräilyjaoston.

Jaoston puheenjohtajana toimii Ville Pirilä, joka on harrastanut maastopyöräilyä jo pitkään tai ainakin koko ikänsä. Hän on järjestänyt Uudessakaupungissakin erilaisia tapahtumia ja käynyt myös kilpailemassa eri puolilla Suomea.

– Suoritin Suomen ladun maastopyöräilyn ohjaajan kurssin ja Ladun puitteissa on järjestetty useana kesänä viikkopyöräilyjä. Osanottajamäärät ovat koko ajan kasvaneet.

Latu ei kuitenkaan harrasta kilpailutoimintaan ja kun porukkaan alkoi kertyä Villen lisäksi enemmän niitä, jotka haluavat käydä myös kisoissa kuntoaan ja taitoaan kokeilemassa, perustettiin KaPalle oma jaosto.

– Tämä vuosi on ollut toiminnan harjoittelua ja ensi vuoden alusta liitymme Pyöräilyliittoon, jolloin voimme hankkia lisenssit ja osallistua kaikkiin mahdollisiin kilpailuihin.


Maastopyöräilyssä kilpaillaan useassa eri alalajissa, kuten alamäkiajossa, endurossa ja ”normaalissa” maastoajossa, jossa ajetaan yhteislähtönä pitkä lenkki tai useita kertoa lyhyempi lenkki. Jaoston toimintaa kuuluu myös maantieajo.

Ville Pirilä.

– Maastokisoissa tarvitaan kuntoa, tekniikkaa, tasapainotaitoa, kehon hallintaa ja päätä jotta uskaltaa ajaa lujaa, tai ainakin sen minkä taito antaa myöten, jos menee lujempaa, käy huonosti.

Pakollinen varuste on kypärä, mutta esimerkiksi alamäkiajossa on lisävarusteita. Pyörä on tietenkin oma juttunsa, ihan millä tahansa mankelilla ei maastoon kannata lähteä, mutta toisaalta varustelussa ei ylärajaa ole, aina löytyy kalliimpikin vaihtoehto.

– Pitää myös osata huoltaa pyörää. Renkaita ja ketjuja pitää korjata usein maastossakin ja joka maastolenkin jälkeen pyörä kannattaa puhdistaa ja huoltaa, jotta pyörä pysyy kunnossa.


KaPan pyöräilyjaosto ei toki unohda lajin tavallisia harrastajiakaan, vaikka kisatoiminta tulee mukaan. Erilaisia kaikille sopivia viikkopyöräilyjä tullaan taas keväällä jatkamaan.

– Usein sanotaan, että Uudenkaupungin seudulla ei ole maastopyöräilyreittejä, mutta se ei pidä paikkaansa. Maastopyöräily kuuluu jokamiehen oikeuksiin eli metsissä saa polkuja pitkin ajella ja myös pururata on sallittua aluetta, se vaan ei ole kovinkaan haastavaa enemmän pyöräilleelle.

Pihoille ja pelloille ei tietenkään saa mennä ja isompien tapahtumien järjestäminen vaatii maanomistajien luvat, mutta muutaman hengen joukolla saa yhteislenkillä maastossa mennä.

– Reittejä on viime vuosien aikana ”löydetty” koko ajan lisää. Kaupungilta on saatu lupa rakentaa reittejä kaupungin maille. Reittejä julkaistaan muutamassa nettipalvelussa, josta niitä voi omaan kännykkään käydä lataamassa. Tällaisia sivuja ovat esimerkiksi jalki.fi ja pullautuskartta.fi.


Kilpailuihin tähtäävien ja tosiharrastajia ei sääolot hetkauta, vaan matkaan lähdetään sateessa, lumessa ja myös pimeällä otsalamppujen valossa.

– Harrastuksen aloittamisen kannalta aika on nyt vähän huono, maasto on märkää ja kalliot ja puiden juuret liukkaita. Ainakin kannattaa olla varovainen ja lähteä kaverin kanssa, jos sattuu jotain.

Ville ja muut aktiiviharrastajat lupaavat antaa vinkkejä lajin aloitukseen. Esimerkiksi kallista pyörää ei kannata suinpäin rynnätä ostamaan, vaan miettiä, miten sitä aikoo käyttää ja mahdollisuuksien mukaan vaikka koeajaa ennen hankintaa.

– Erityisesti nuoria tuntuu maastopyöräily kiinnostavan, siinä on sellaista sopivaa rämäpäisen seikkailun tuntua ja pääsee mittaamaan itseään monipuolisesti, mutta laji sopii kyllä kaikille, kunhan varusteet ovat kunnossa ja lähtee varovasti liikkeelle. Maastossa tavataan.


Artikkelikuva: Ladun viikottaisissa yhteispyöräilyissä osanottajamäärät ovat koko ajan kasvaneet, kuva vuoden 2017 syksyltä.

Ville Pirilän numerolappuja maastopyöräilykisoista, ensi vuonna hän ja muut KaPan pyöräilijät pääsevät kisaamaan mm. Suomen mestaruuksista.