Jenna voitti jalkapallossa SM-hopeaa

Jenna Dahlberg on pelannut jalkapalloa koko ikänsä ja hakenut parempia joukkueita ja olosuhteita Turkua ja Raumaa myöten. Kulunut kausi oli Pallo-Iiroissa menetys ja kauden päätteeksi Jenna voitti SM-hopeaa T18-tytöissä ja oli mukana nostamassa Pallo-Iirojen naisten joukkuetta ykkösdivariin. Jenna oli tyttöjen joukkueen kapteeni ja pelasi kaikki kauden ottelut.

– Pelasin ekat juniorivuodet UPK:ssa, sitten lähdimme parin muun tytön kanssa TPS:aan, josta vuonna 2016 siirryin Raumalle. Pelasin monta vuotta rinnakkaislisenssillä myös UPK:ssa, mutta en enää tänä enkä viime vuonna, Jenna kertoo.

Turusta Raumalle siirtymisen pääsyy oli lyhyempi matka. Treeneissä käyminen vähintään kolme kertaa viikossa on raskasta ja siinä reilu parikymmentä kilometriä suuntaansa lyhyempi matka tuntuu, varsinkin kun Raumalla harjoittelupaikka Äijänsuo on mukavasti ”tällä puolen” kaupunkia.

– Nykyään pääsen itse kulkemaan, mutta aiemmin vanhemmat kuljettivat tai mentiin kimppakyydillä. Silloin pystyi matkallakin lukemaan tenttiin ja matka-ajan osin hyödynnettyä, mutta oli se silti raskasta.


– Pallo-Iiroissa on hyvä pöhinä päällä ja seura aikoo panostaa edustusjoukkueisiin lähivuosina paljon. Naisten tavoite on päästä liigaan, miesten ykköseen.

Kesällä 2017 Jenna Dahlberg pelasi Pallo-Iirojen juniorien lisäksi vielä UPK:n naisten joukkueessa.

B-tyttöjen hopeaa voittanut joukkue hajoaa, osa siirtyy naisten joukkueeseen, osa lähtee muualla opiskelemaan ja osa lopettaa.

– Voittamamme mitali oli Pallo-Iirojen historiassa vasta kolmas SM-mitali ja edellisestä oli kulunut tosi paljon aikaa, joten seurapomotkin olivat menestyksestä haltioissaan.

Mitenkään helpolla mitali ei tullut. Sarjassa pelattiin keväällä ensin karsinta ja Pallo-Iirot selvisi siitä eteenpäin vasta pudotuspelien kautta. Syyskausi sujui sitten hienosti ja joukkue nousi lopulta kakkoseksi, vaikka ei alkusarjasta saanut yhtään hyvityspistettä. Eroa mestaruuden voittaneeseen jyväskyläläiseen JyPK/TB:hen jäi neljä pistettä, tasapisteissä ollut PK-35 jäi kolmanneksi huonomman maalieron ansiosta.

Päätöspelissä Pallo-Iirot pelasi juuri Vantaan PK-35:ttä vastaan ja hävisi 4-2, maalinkin suurempi tappio olisi pudottanut Pallo-Iirot kolmanneksi.


Pallo-Iirojen naisten joukkue sijoittui sarjassa kakkoseksi ja se tiesi karsintaa ykkösdivarin paikasta Lahden Kuusysiä vastaan. Pallo-Iirot voitti molemmat pelit yhteistuloksella 6-2. Jenbna pelasi naisten joukkuueessa, jos pelit eivät menneet päällekkäin tyttöjen peien kanssa.

– Kyllä naisten peleissä ja varsinkin viimeisissä karsintapeleissä tempo on paljon kovempi ja peli fyysisempää kuin B-tytöissä. Pallon kanssa on paljon vähemmän aikaa ja päätökset pitää olla selvillä melkeinpä jo ennen kuin pallo on hallussa.

Jenna pelaa nykyään topparina, aiemmin hän pelasi myös keskikentällä. Pelipaikan muutos tapahtui hyvässä yhteisymmärryksessä valmentajien kanssa.

Viimeiset karsintapelit pelattiin vasta lokakuun puolivälissä ja nyt yhteisharjoituksista on tauko, valmistautuminen uuteen kauteen alkaa muutaman viikon kuluessa.

– Raumalla on jalkapallohalli ja myös ulkokenttä on lämmitetty eli siellä voi pelata ja treenata pitkälle syksyyn ja aikaisin keväällä. Yhteistreenejä on kolmisen kertaa viikossa ja sen lisäksi teen usein välipäivinä omia harjoituksia tai käyn saba-treeneissä.


Viime talvena Jenna aloitti salibandyn pelaamisen KaPan naisten joukkueessa. Aiemmin hän ei ole juurikaan mailan kanssa operoinut.

– Salibandy on ensinnäkin vaihtelua ja toiseksi erittäin sopivaa treeniä jalkapalloa varten. Siinä on kova tempo ja jatkuvia suunnanmuutoksia, joita jalkapallossakin tarvitaan. Ainakin omasta mielestäni sitä kautta saan nopeutta lisää, joka on minulle ehkä se eniten treenausta vaativa alue.

Jenna kirjoitti viime keväänä ylioppilaaksi ja menossa oleva lukuvuoden hän pitää opiskeluista välivuoden. Jalkapallon lisäksi hän käy pätkätöissä.

– En ole jalkapalloa ajatellut pidemmälle, yritän niin pitkälle kun taidot riittää, mutta mitään ammattilaishaaveita en elättele. Ainakaan tällä hetkellä.


Artikkelikuva: Jenna Dahlberg voitti päättyneellä kaudella SM-hopeaa Rauman Pallo-Iirojen T18-joukkueessa.

Pallo-Iirojen ykköseen noussut naisjoukkue.
Hopeaa voittanut Pallo-Iirojen T18-joukkue.