Sikses hyvä ammattiosasto 268 täytti 50 vuotta

Marraskuun 4. päivä vuonna 1969 autotehtaan ruokalassa työajalla perustettu ammattiosasto, nykyään viralliselta nimeltään Uudenkaupungin Auto- ja Metallityöväen ammattiosasto 268 viettää ensi lauantaina 50-vuotisjuhlaansa. Juhlavuoden kunniaksi osasto on myös julkaissut historiikin.

Ammattiosasto perustettiin nopeasti autotehtaan käynnistymisen jälkeen ja oman osaston perustamista tuki voimakkaasti myös tehtaan johto. Perustavassa kokouksessa oli mukana 72 henkeä eli todennäköisesti valtaosa tehtaan silloisista työntekijöistä.

– Osaston historia liittyy kiinteästi autotehtaan historiaan, vaikka osastolla on nykyään jäseniä monessa muussakin paikkakunnan yrityksessä. Autotehdas ja osasto ovat myös kiinteä osa kaupungin historiaa ja kirjassa kerrotaankin myös kaupungin tapahtumista autotehtaan alkuvuosina, kertoo kirjan kirjoittanut Matti Jussila.


Osaston toiminnan alkuvuodet olivat värikästä aikaa ja toiminta osastossa kiinnosti. Oli vanha kommunistit-demarit kahtiajako ja joka asiasta äänestettiin, kokouksissakin oli kaksi puheenjohtajaa, joista toinen johti alkuosan kokousta ja toinen loppuosan.

Historiakirja on koottu osaston pöytäkirjojen, muun käytössä olleen materiaalin ja ennen kaikkea henkilöhaastattelujen kautta. Pöytäkirjoistakin välittyy välillä kiihkeä tunnelma, vaikka ne yleensä pyrkivät vain toteamaan päätökset.

– Henkilöhaastattelut tuovat asioihin toisenlaisen, epävirallisen ja subjektiivisen näkökulman ja se saattaa olla eri henkilöllä kovastikin erilainen.


Haastateltavina on ollut osaston puheenjohtajia, sihteereitä ja työsuojeluvaltuutettuja, mutta osaston toiveesta myös mm. autotehtaan entinen toimitusjohtaja Juhani Linnoinen ja tuotantojohtaja Jouko Tukiainen.

Haastattelujen kautta välittyy kuva mm. tehtaan tuotannon kasvusta ja sen vaikutuksista työtahtiin. Aikanaan ihmeteltiin, miten Saabin tuotantoa pystytään nostamaan 24 kappaleesta päivässä 32:een kappaleeseen päivässä, nykymäärät olivat aivan utopiaa.


Osaston jäsenmäärä on vaihdellut tehtaan työntekijämäärän tahdissa, aikanaan jäsenmäärä tipahti alle 2000:n, mutta on nykyään taas reilusti yli.

– Autotehtaan työntekijöistä on yhdistyksen jäseniä noin 75-80 prosenttia, aikanaan käytännössä kaikki olivat jäseniä. Yhdistystoiminta kiinnostaa nykypäivänä valitettavan vähän, mutta olemme viime vuosina kuitenkin kiitettävästi saaneet mukaan myös uusia nuoria henkilöitä, kertoo nykyinen osaston puheenjohtaja Jouni Varjonen.


Osasto viettää 50-vuotisjuhlaa tulevana lauantaina Aquariuksessa. Tilaisuuteen on kutsuttu vanhoja aktiiveja ja osanottajia on tulossa yhteensä lähes 200.

Onnittelujen vastaanoton jälkeen seuraa puheosuus, jossa yhtenä puhujana on Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto. Hän työskenteli ammattikoulun jälkeen autotehtaalla vuoteen 1990 asti.

Sikses hyvä ammattiosasto -nimistä historiikkia on painettu ”riittävästi.” Sivuja kovakantisessa kirjassa on yli 300 ja sitä saa ensi maanantaista lähtien osaston toimistolta osoitteessa Alinenkatu 28 B.


Artikkelikuva: Uunituoretta historiateosta esittelevät ammattiosaston toimistonhoitaja Leena Packalén, sen kirjoittanut Matti Jussila, entinen osaston puheenjohtaja Matti Suominen, nykyinen puheenjohtaja Jouni Varjonen ja pitkään autotehtaan työsuojeluvaltuutettuna toiminut Pentti Aitamurto.