Crusellissa esillä asuja monessa muodossa

Crusellin tänään avautuvassa uudessa näyttelyssä on esillä monenlaisia pukuja monessa eri muodossa. Pukuja on sekä ihan oikeina pukuina, valokuvina sekä myös videoteoksessa oleellisena osana.

Näyttelyn nimenä on Säröillä ja sen päätekijät ovat Marjo Haapasalo ja Piritta Kämi-Conway, mutta heidän lisäkseen kokonaisuutta ovat olleet omalta osaltaan tekemässä lukuiset muutkin.

Haapasalo ja Kämi-Conway ovat valmistuneet teatterin pukusuunnittelijoiksi ”jo viime vuosituhannella.” He olivat opiskelukavereita ja toimineet tahoillaan useissa teatteriproduktioissa eri puolilla maata mutta tehneet myös yhdessä.

– Tämän näyttelyn kokoaminen alkoi noin vuosi sitten, kun kuulimme pääsevämme tänne. Mukaan on koottu vanhoja töitä, mm. muutamasta teatteripuvustuksesta ja osa on sitten aivan uusia, naiset kertovat.


Tiettyyn käyttötarkoitukseen menevien asujen lisäksi he ovat yhdessä toteuttaneet taide-asuja eli sinänsä ihan oikeita, puettavia asuja, mutta jotka on tehty erityisesti taiteellisuus mielessä.

– Näitä pukuja ovat sitten eri valokuvaajat käyttäneet kuvissaan ja he ovat usein itse myös suunnitelleet kuvausympäristön ja muuta kuvaan liittyvää.

Kahden puvun kokonaisuuden he ovat suunnitelleet veden innoittamina ja niihin liittyy myös esillä olevat videoteokset.

– Taitava akrobaatti puki asut ylleensä ja sukelsi altaaseen tanssimaan ja tuo tanssi kuvattiin ja siitä sitten koostettiin kaksikin parin minuutin videoteosta. Myös niiden taustamusiikilla on oma tekijänsä.

Toisen videon kuvasi Marjo Haapasalo itse veden alla. Videoprojekti oli paljon ennakoitua suuritöisempi ja kasvoi vielä matkan aikana.

Lisäksi tilan yksi seinä on omistettu Haapasalon itse ottamille valokuville, joihin oman tunnelman luo se, että ne on tulostettu tekstiilille.


Näyttelyyn voi Crusellin alakerran Liljelund-hallissa käydä tutustumassa marraskuun 29. päivään asti tiistaista perjantaihin kello 10-17 ja sunnuntaisin kello 12-16.


Artikkelikuva: Marraskuun ajan Crusellissa on esillä Piritta Kämi-Conwayn (vas.) ja Marjo Haapasalon Säröillä-näyttely.

Näyttelyssä on esillä mm. mielikuvituksellisia näytelmäasuja Peter Pan -näytelmästä.