Crusellin taidenäyttelyihin tulossa taukoa

Kaupunki on järjestänyt Crusellin alakerran näyttelytilassa Liljelund-hallissa ”aina” taidenäyttelyjä, joissa paikalliset ja paljon myös muualta tulevat taiteilijat ja ryhmät ovat esitelleet töitään noin kuukauden kerrallaan.

Nyt menossa on toiseksi viimeinen näyttely, sillä ensi vuodeksi uusia taiteilijoita ei ole valittu ja ainakin alkuvuoden ajan näyttelytoiminta on pysähdyksissä.

– Tauko liittyy uusiin järjestelyihin, joita kulttuuripalvelujen toimintojen suhteen tehdään. Tulevat ratkaisut ovat merkittävästi kiinni kaupungin ensi vuoden budjetista, josta valtuusto päättää vasta joulukuussa ja siksi alkuvuosi on vielä avoin, kertoo kaupungin hyvinvointijohtaja Asta Engström.


Näyttelytilaa on pidetty auki työllistettyjen panoksella ja nyt työvoimatoimisto on ilmoittanut, että työllistettyjä ei siihen hommaan enää saada.

Toinen ongelma on ollut se, että näyttelyjen järjestäminen on aikanaan kulttuurisihteerin eläköitymisen jälkeen siirretty museolle ja sen johtajalle Mari Jalavalle. Taidenäyttelyjen järjestely on poissa museon resursseista eikä Mari Jalava toisaalta pidä itseään taiteen asiantuntijana, vaikka taiteesta pitääkin.

– Olemme kaupungin ensi vuoden budjettiin ehdottaneet kulttuurituottajan lisäresurssia, joka korvaisi nyt 50 prosenttisen palvelusihteerin resurssin. Lisäksi olemme ehdottaneet kulttuurikeskukseen 50 prosenttista vahtimestarin resurssia, Engström sanoo.


Jos kulttuuripuoli saa lisäresurssit, voidaan näyttelytoiminnan järjestely siirtää museolta kulttuurituottajalle ja sitä jatkaa Liljelund-hallissa, mutta todennäköisesti joitain muutoksia mm. aukioloaikoihin tulee silti.

Näyttelythän ovat työllistetyn valvojan aikana olleet auki paljon, vaikka kävijät keskittyvät määrättyihin aikoihin. Supistetullakin aukiololla saavutetaan todennäköisesti sama kävijämäärä kuin laajalla aukiololla. Erilaisia bussiryhmiä ja muita ryhmiä varten näyttelyyn pääsee tutustumaan sopimuksen mukaan myös muina aikoina.

Jos resurssit saadaan, menee niiden täytössä vielä aikaa eikä näyttelyjäkään saada tyhjästä paikalle, joten saattaa olla että näyttelytoiminnan tauosta tulee usean kuukauden pituinen.

Juttua muokattu 12:15, nyt menossa oleva näyttely ei ole viimeinen, vaan sen jälkeen on vielä yksi näyttely, joka päättyy tammikuun puolivälissä.


Artikkelikuva: Esillä olevan Säröillä-näyttelyn jälkeen Liljelund-hallin taidenäyttelyitä on tulossa vielä yksi ja sen jälkeen tulee tauko.