Kaupungin sisäisen asiointiliikenne käynnistymässä

Kaupunginhallituksessa puhuttiin maanantaina liikenteestä. Sakunkulman Sari Mykrä esitteli ensin kutsutaksiliikennettä ja sen jälkeen hallitus pohti sisäisen palveluliikenteen järjestämismahdollisuutta.

Kutsutaksiliikenne palvelee +63-vuotiaita kaupunkilaisia, jotka pärjäävät ilman saattajaa eivätkä aja itse autoa.

Kutsutaksi liikennöi keskustan alueella maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 9-15:30, Lokalahdella ja Pyhämaassa keskiviikkoisin sekä Kalannissa torstaisin tilausten perusteella.

Matkasta peritään omavastuuosuus, joka alle 10 kilometrin matkalla on neljä euroa, yli kymmenen kilometrin matkalta 5,5 euroa ja yli 20 kilometrin matkalta 6,5 euroa.


– Paikallisen palveluliikenteen osalta hallitus teki päätöksen, että käynnistetään vuoden pituinen kokeilu. Paikallisliikenteen puuttuminen nousi keväällä toteutetussa asukaskyselyssä hyvin voimakkaasti esille, kertoi kaupunginjohtaja Atso Vainio.

Palveluliikenne tarkoittaa kiertävää reittiä aikataulun mukaan kulkevaa joukkoliikenneajoneuvoa. Reittiä tai aikataulua ei ole vielä tarkemmin määritelty eikä myöskään millaisella ajoneuvolla liikenne ajetaan. Siihen vaikuttaa myös reitin suosio. Myös maksu on vielä valmistelussa.

– Reitti kiertää sellaisia paikkoja, joissa monella ihmisellä on tarve käydä, kuten terveyskeskus, kaupat ja niin edelleen.

Uusi palvelu olisi kaikkien käytössä, eikä se vaikuta kutsutaksiliikenteeseen, joka jatkuu normaalisti.

– Liikennöinnin valmistelu on jo käynnissä ja se pyritään käynnistämään mahdollisimman nopeasti, aluksi siis vuoden kokeilujaksona, jonka perusteella tehdään päätökset jatkosta.


Varsinaista tämän sisältöistä päätöspykälää ei hallituksen pöytäkirjasta löydy, vaan Atso Vainio otti asian esille kaupunginhallituksen talousarvioinfossa keskiviikkona ja totesi nimenomaan, että hallitus on tehnyt asiasta päätöksen.

Kyseessä lieneekin siis ns. henkinen päätös, joka aikanaan konkretisoituu mustaa valkoisella -päätökseksi.


Artikkelikuvassa Helsingin keskusta bussireitit, kuva ei liity asiaan kuin periaatteellisella tasolla.