Nuorten hengailupaikka-adressi sai positiivisen vastaanoton

Kaupungin nuoret luovuttivat tänään kaupungille adressin, jossa toivotaan nuorille lisää kokoontumispaikkoja. Kasvanut ongelma on havaittu kaupungin puolellakin ja adressin myötä on myös toimenpiteitä luvassa.

Lähes 200:n nuoren allekirjoittaman adressin luovuttivat hyvinvointijohtaja Asta Engströmille ja nuorisopalvelujen vastaavalle Katriina Raumanille tänään Viikaisten yläkoulun oppilaat Julia Korpela ja Viivi Pohjanlehto.

Adressissa todetaan, että nuorten kokoontumispaikkoja on kaupungissa liian vähän. Nuorisotalo Vantti on usein liian täynnä ja siellä on myös eri ikäluokkien kesken kiusaamista ja vähättelyä. Kirjastossa ei isolla porukalla saa olla ja myös keskustan ruokakaupan edessä kokoontumisesta on tullut valituksia.

Nuoret toivovat adressissa uutta valvottua kokoontumispaikkaa tai sitten Vantin aukiolon lisäämistä ja ehkä käyttäjäryhmien porrastamista.


Katriina Rauman totesi, että Vantin ongelmat ovat tiedossa ja niihin on yritetty keksiä erilaisia ratkaisuja.

– Yksi vaihtoehto on rajat pääsy eri aikoina esimerkiksi 7-8 luokkalaisille ja toisena aikana yseille. Aukioloaikojen lisääminen varmaan vähentäisi jonkin verran ruuhkaa, nyt tiloissa saattaa illan aikana käydä 90 nuorta, hän totesi.

Ikärajojen kiristäminen saattaa osaltaan rikkoa kaveruussuhteita ja silloin myös määrätyn ikäisiltä aukioloajat supistuvat. Yleistä aukioloaikojen kasvattamisen taas estää resurssipula.

– Erittäin hyvin alkanut koulunuorisotyö vie resursseja, mutta kevään suunnittelu on paraikaa menossa ja siinä pyritään jollakin tapaan ongelmaa ratkaisemaan.


Nuorisotilojen käyttö ja kokoontumispaikkojen puute on ollut pitkään kaupungin ongelma, mutta tuntuu, että se on viime vuosina lisääntynyt.

Kotona tietokonepelien pelaaminen tai yhteydet kavereihin somekanavien kautta eivät ehkä sittenkään ole pidemmällä tähtäimellä se, mitä nuoret haluavat vaan kavereita on kiva tavata myös ihan vanhaan tapaan.

– Yksi tilannetta helpottava ratkaisu voisi löytyä kolmannen sektorin toimijoista. Yhteistyötä kaupungin kanssa ollaan muutenkin tehostamassa ja jos joku järjestö tai yhdistys innostuu ottamaan asiasta kopin, niin yhteyttä minuun tai Katriinaan, sanoi Asta Engström.

Yhdistyksen jäsenet voisivat toimia nuorisotiloissa apuvalvojina tai järjestää omia teemailtoja nuorisotiloissa.

– Esimerkiksi pöytätenniksen harrastajat ovat käyneet opettamassa pelin perustaitoja nuokkarilla ja vastaanotto on ollut hyvä. Samalla seuralla on ollut tilaisuus houkutella nuoria harrastajia lajin pariin.


Rauman ja Engström muistuttavat kuitenkin kaupungin rajallisista mahdollisuuksista, asioita tapahtuu, mutta ei välttämättä aina niin nopeasti kuin nuoret toivoisivat.

– Kuuntelemme kuitenkin tarkalla korvalla nuorten mielipiteitä ja esimerkiksi Vantissa syksyllä alkaneen talotoiminnan kautta niitä tuleekin kiitettävästi. Kaikkia emme kuitenkaan pysty toteuttamaan, mutta jokainen mielipide ja aloite otetaan huomioon.

– Tapaamispaikkojen puute ei koske pelkästään nuoria, vaan myös uudet, kaupunkiin viime aikoina muuttaneet kaipaavat kokoontumispaikkoja, Engström muistutti.

Kaiken kaikkiaan eri-ikäisten kaupunkilaisten parissa tehtävää ennaltaehkäisevää työtä kehitetään voimakkaasti moniammatillisen yhteistyöverkoton kautta.


Artikkelikuva: Juulia Korpela (vas.) ja Viivi Pohjanlehto luovuttivat nuorten adressin Katriina Raumanille ja Asta Engströmille.