Puhallinmusiikin suurtapahtuma keväällä Uudessakaupungissa

Valtakunnalliset Puhallinpäivät järjestetään Uudessakaupungissa maaliskuun loppupuolella. Kolmipäiväiseen tapahtumaan sisältyy hengästyttävä määrä opetusta ja konsertteja.

– Tapahtuma on järjestyksessään 29. Se kiertää vuosittain eri puolilla Suomea, mutta Vakka-Suomessa sitä ei ole aiemmin pidetty. Valinnassa painoi varmasti myös se, että opistolla on menossa toiminnan 50-juhlavuosi, kertoo Vakka-Suomen Musiikkiopiston rehtori Jussi Kauranen.

Tapahtuman järjestelyt käynnistyivät puolitoista vuotta sitten. Keskuspaikkana tulee olemaan Kulttuurikeskus Crusell, mutta tapahtumia on muuallakin.

– Järjestelyissä meillä on päävastuu, mutta mukana on paljon yhteistyökumppaneita, jotka mahdollistavat tapahtuman järjestämisen.


Soittajien koulutuksen ja amatöörien, ammattilaisten ja yleisön kohtaamisen lisäksi tapahtuman avulla toivotaan nostetta puhallinmusiikille.

– Vakka-Suomessa on vahvat puhallinmusiikin perinteet ja useita orkestereita, joilla on jopa yli satavuotias historia, mutta nykypäivä on haastava, soittajat vanhenevat ja vähenevät. Lähivuosina onkin pelättävissä jopa joidenkin toiminnan loppuminen, kertoo Puhallinpäivien tuottaja, musiikkiopiston vaskipuhallinsoiton opettaja Minna Kajander.

Jo nyt monet alueen orkesterit toimivat vajaalla miehityksellä. Konsertteihin saadaan apua naapuriorkestereista, mutta toimintaa vajaamiehisyys haittaa.


Puhallinpäiville on tulossa nimekkäistä ammattilaisorkestereita, mm. vahvistettu Laivaston soittokunta nähdään Uudessakaupungissa muutaman vuoden tauon jälkeen ja UMO esiintyy ensimmäistä kertaa uuden johtajansa Ed Partykan johdolla.

Esiintymään on tulossa myös Vörun musiikkikoulun puhallinorkesterin Rauman Poikasoittokunta ja The Hämpton Dixieland Band.

– Lauantaina on ohjelmassa mm. kolme Uudet nuotit -konserttia, joissa kuullaan uutta puhallinmusiikkia, yhdessä esiintyy musiikkiopiston puupuhaltajat, toisessa Laitilan soittokunta ja Uudenkaupungin VPK:n soittokunta ja kolmannessa heidän lisäkseen Vörun orkesteri. Silloin kuullaan uutta musiikkia erityisesti Virosta ja muualta Baltiasta.


Tapahtuman avauspäivänä 20.3 julkistetaan mm. ensi kesän Crusell-viikon ohjelma ja viikonloppuna Cruselli-viikon taiteellinen johtaja Tuulia Ylönen pitää klarinetin mestarikurssin. Tuulia esiintyy myös lauantaina Uudessa kirkossa Laivaston soittokunnan solistina.

– Sunnuntaina Uudessa kirkossa on myös messu, jossa esiintyy Vapaakirkon puhallinorkesteri. Luentoja pitävät perjantaina mm. Paul Harris aiheesta Simultaneous Learning ja Taina Räsänen aiheesta Aktiivinen musiikin kuuntelu, joten hyvin monenlaista ohjelmaa on tarjolla.

Tapahtuman liput ovat tulleet myyntiin, lukuun ottamatta Laivaston soittokunnan esiintymisiä. Niiden lipunmyynnin soittokunta hoitaa itse, mutta nekin tulevat myyntiin vielä ennen joulua.

– Puhallinpassi maksaa 100 euroa ja sillä pääsee jokaisen tapahtumaan, erilliset liput maksavat kympistä ylöspäin.


Artikkelikuva: Puhallinpäivien ohjelmistoa esittelivät Puhallinpäivien tuottaja Minna Kajander ja VSMO:n rehtori Jussi Kauranen.

UMO, kuva Heikki Kynsijärvi