Suomi on ainutlaatuinen maa

Kaupungin kulttuuripalveluiden ja lukion oppilaskunnan yhdessä Crusellissa järjestämän itsenäisyyspäivän juhlan aluksi piti tervehdyspuheen ja sytytti kynttilän oppilaskunnan puheenjohtaja Emmi Vilen.

– Kysyin lukiolaisilta mitä itsenäisyys heille merkitsee. Vastauksissa tulivat esille mm. oma kieli, jota voimme häpeilemättä käyttää. Itsenäisyys on myös tehnyt Suomesta sellaisen kuin se nyt on.

Suomi on myös turvallinen, riippumaton ja tasa-arvoinen. Suomalaiset ovat myös sinnikkäitä ja sisukkaita ja siksi pitävät huolta omistaan vaikka olisi mikä.

– Tähän päivään kuuluu Tuntematon sotilas -elokuvan katsominen ja kirjan lukeminen. Suomi on ainutlaatuinen maa, rakentakaamme siis edelleen yhtenäistä isänmaatamme.


Juhlapuheen pitänyt lukion rehtori Esa Pirkola paalutti yhdeksi Suomen menestystekijäksi korkeatasoisen koko kansalle annettavan opetuksen, jonka juuret ovat jo Venäjän vallan ajalta 1860-luvulta.

Esa Pirkola.

– Vuonna 1866 annettiin Suomen suuriruhtinaskunnassa kansakouluasetus ja sitä toteutettiin aikanaan maaseudulla kiertokoulujen avulla. Erityisesti maaseudulla kansakoulujen yhteiskunnallinen merkitys korostui, Pirkola totesi.

Oppivelvollisuuslaki tuli voimaan 1921 ja 1970-luvulla käynnistyi peruskoulu ja sen kautta Suomi on saavuttanut hyviä tuloksia kansainvälisissä oppimistutkimuksissa.

– Peruskoulu antaa pohjan kaikille maamme tulevaisuuden tekijöille. Maksuttomuus oli ja on edelleen keskeinen periaate. Yhteiskunta on juuri niin vahva tai heikko, miten se huolehtii heikommistaan ja tässä mielessä peruskoulu toteuttaa tasavertaisuuden periaatetta kirkkaimmillaan.


– Vaikka olemme sivistyksen rakentamisessa Suomessa onnistuneet, on tästäkin huolimatta suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan haasteina nähty kasvava eriarvoisuus, turvallisuusuhat, populismi ja uudelleen herännyt nationalismi.

Pirkolan mukaan tällä hetkellä Suomen itsenäisyys ei ole uhattuna, mutta edellä mainittujen lisäksi keskeiset uhat liittyvät globaaliin ilmastokysymykseen ja siihen, kykeneekö ihminen toimimaan maapallolla siten, että elinolot säilyvät siedettävinä.

– Tämä kaikki kiteytyy siihen, riittääkö ihmiskunnan sivistyksellinen taso turvaamaan olemassaolomme ja mitä tämän tehtävän toteuttamisessa tarvitaan.


Perinteiseen tapaan juhlassa esiintyi VPK:n soittokunta Kari Leinon johdolla ja Laulu-Veikot Petri Hatakan johdolla.

Lauri Hirvonen soitti pianolla kaksi kappaletta ja LC Merettarien runokuoro esiintyi.

Juhlassa jaettiin myös vuoden kulttuuritekopalkinto, siitä löytyy erillinen juttu tästä.


Artikkelikuva: Tervehdyspuheen piti lukion oppilaskunnan puheenjohtaja Emmi Vilen.

Juhla päättyi VPK:n soittokunnan, Laulu-Veikkojen ja yleisön yhteiseen Maammelauluun.
Lauri Hirvonen.