Nykyaika perustuu menneelle

Itsenäisyyspäivän tilaisuudessa Vanhan kirkon sankarihautausmaalla oli partiolaisten kunniavartiosto ja maanpuolustusjärjestöjen lippuvartio. Seppelten laskun lisäksi Laulu-Veikot esiintyi Pekka Harmovaaran johdolla ja puheen piti rehtori Tomi Kangas.

– Suomi julistautui itsenäiseksi valtioksi hyvinkin myrskyisten vaiheiden keskellä kuudes joulukuuta 102 vuotta sitten, Kangas sanoi.

Omat ensimmäiset kokemukset itsenäisyyspäivästä häneltä on koulun ensimmäiseltä luokalta, jolloin koko koulu oli kokoontunut viettämään Suomen 60:ttä itsenäisyyspäivää.

– Vuosien vieriessä ja oman tietämyksen kasvaessa kunnioituksen Suomen itsenäisyyttä ja siihen liittyviä tekijöitä kohtaan on jatkuvasti lisääntynyt. Nyt tiedän, miten vaikeaa itsenäisyyden puolustaminen oli itsenäisyyden ensimmäisten levottomien vuosien aikana. Minulla on myös aavistuksia siitä, millaisia uhrauksia miehet ja naiset ja jossain määrin myös nuoret ja lapset, sotavuosina joutuivat tekemään.

Tomi Kangas.


– Lähes mittaamattoman arvokkaita ovat ne ihmisuhrit, joita itsenäisyytemme säilyttämiseksi jouduttiin noina raskaina vuosina antamaan, yhteensä lähes 90 000. Täällä Uudenkaupungin sankarihautausmaalla on 102:n sankarivainajan viimeinen leposija.

Kangas on myös lukenut ja kuullut paljon siitä arvokkaasta työstä, jota Suomessa sotavuosien jälkeen tehtiin jälleenrakennuksen merkeissä.

– Historioitsijana ja nykyisten työtehtävieni kautta olen saanut mukautua siihen tosiasiaan, että nykyisyys ja tämän päivän tapahtumat rakentuvat aina menneisyyden pohjalta ja meitä edeltävän sukupolven työlle.


Kangas totesi, että olemme osa mittaamattoman pitkässä sukupolvien ketjussa. Maalle ja kansalle asetetut haasteet ovat eri aikoina olleet erilaisia ja niiden voittamiseksi on vaadittu eri aikoina erilaisia ponnistuksia.

– Jokainen sukupolvi on mielestä täyttänyt erinomaisesti paikkansa Suomen historiassa. Tiedän kokemukseni perusteella, että nykyinen ja myös nouseva sukupolvi tulee tekemään oman osansa hyvin. Sotaa emme toivottavasti tule kokemaan, mutta toisenlaisiin haasteisiin me ja tulevat sukupolvet ovat tämän maan puolesta valmiita tarttumaan.


Artikkelikuva: Partiolaiset olivat tänään kunniavartiossa Vanhan kirkon sankarihautausmaalla järjestetyssä tilaisuudessa.