Kalannin VPK kiitti Oskari Vuolaa neuvokkaasta toiminnasta

Kalannin VPK:n tämäniltaisessa syyskauden päätöstilaisuudessa muistettiin positiivisen teon tehnyttä Oskari Vuolaa. Oskarin kotona syttyi tulipalo, jonka hän nopeasti sammutti ja esti monien tuhansien tai jopa kymmenien tuhansien eurojen vahingot.

Tapaus sattui marraskuun 29. päivä illalla Oskarin kotona Kallelassa. Perhe oli isään lukuun ottamatta kotona, kun keittiön lattialla sijaitseva astianpesukone syttyi yllättäen palamaan.

– Äiti yritti sammuttaa sitä ensin sammutuspeitolla, mutta koneen päällä oli pöytätaso eikä peittoa saanut koneen ympärille niin, että palo olisi tukahtunut.

Äiti, Hanna-Kaisa Vuola, ottikin yhteyden hälytyskeskukseen ja alkoi kertoa, mitä oli tapahtumassa, sillä aikaa Oskari toimi.

– Ulkorakennuksessa, pihasaunassa on mun oma sammutin, kävin hakemassa sen ja sammutin palon. Se kävi nopeasti, Oskari kertoi.


Hän ei ole koskaan ennen käyttänyt sammutinta, mutta lukenut tarkkaan ohjeet sammuttimen kyljestä ja kaikki sujui niiden perusteella hyvin.

Äidin puhelu hälytyskeskukseen oli vielä menossa, kun palo oli jo sammunut. Hälytys kuitenkin välitettiin Kalannin VPK:lle, joka tuli tarkistamaan tilanteen ja totesi, että mitään vaaraa ei enää ollut.

– Siinä mielessä kävi hyvä tuuri, että satuimme olemaan naapurihuoneessa ja huomasimme palon alun. Jos olisimme olleet vaikka vintissä, niin miten kauan se olisi saanut kerätä voimaa, Hanna-Kaisa sanoo.

Toinen tärkeä tekijä vahinkojen minimoinnissa oli tietenkin Oskarin toiminta. Jos hän ei olisi ollut kotona, olisiko kukaan muu keksinyt hakea sammutinta ja osannut käyttää sitä nopeasti.

– Jos olisi jouduttu odottamaan VPK:ta, niin sinäkin aikana palo olisi ehtinyt levitä. Nyt jauhesammuttimen jäljet piti putsata, vaikka se ei ihan pieni työ ollutkaan, niin ei harmita ja tulipa joulusiivo tehtyä samalla. Sen lisäksi ainoaksi vahingoksi jäi pesukone ja pieni mustunut paikka lattiassa.

Pesukone oli kahdeksan vuotta vanha ja hyväkuntoinen, mutta tapahtuma muistuttaa, että konetta ei saisi jättää yksinään päälle.


Kahvitilaisuudessa VPK:n puheenjohtaja Juhani Konttinen, päällikkö Jari Metsä-Tokila ja varapäällikkö Leevi Virtanen onnittelivat Oskaria reippaasta toiminnasta ja luovuttivat hänelle uuden sammuttimen ja toivoivat, että sitä ei tarvitsisi käyttää. Ja tietenkin yrittivät houkutella Oskaria mukaan VPK:n nuoriso-osaston toimintaan. Paikalla ollut vpk-väki antoi Oskarille reippaat aplodit.

Omassa puheenvuorossaan Jari Metsä-Tokila kertoi vpk-laisille myös uutisen.

– Otan vuoden vaihteessa askeleen alaspäin, eli vaihdan paikkaa Leevin kanssa. Leevi toimii jatkossa VPK:n päällikkönä ja minä varapäällikkönä.


Artikkelikuva: Kalannin VPK:n Leevi Virtanen (vas.), Juhani Konttinen ja Jari Metsä-Tokila luovuttivat uhkaavan palon ripeästi sammuttaneelle Oskari Vuolalle uuden sammuttimen.