Uudenkaupungin matkailuoppaat 30 v – historiikki julkaistiin

Uudenkaupungin Matkailuoppaat ry. täytti 30 vuotta ja juhlisti vuosiaan 17.12. julkaisemalla historiikin ”Uuskaupunk tutuks omil ja viarail”. Historiikin on kirjoittanut yhdistyksen varapuheenjohtaja Riitta Kilkku. Juhlaa vietettiin Uudessakaupungissa entisten ja nykyisten matkailuoppaiden sekä kutsuvieraiden kanssa.

Historiikki kertoo kattavasti kaupunkiin suuntautuneesta matkailusta ja opastoiminnasta aina 1960-luvulta lähtien. Yhdistys on tehnyt arvokasta kotiseututyötä tekemällä Uuttakaupunkia myönteisellä tavalla tunnetuksi matkailijoille ja myös kaupunkilaisille.

Yhdistyksen puheenjohtaja Tuula-Riitta Karlin ja historiikin kirjoittaja Riitta Kilkku ovat ylpeitä uudesta historiikista. Kuva Antti Karlin.

Uudenkaupungin Matkailuoppaat on kiitollinen Uudenkaupungin Suomalaisen Seuran säätiön antamasta tuesta historiikin julkaisemiseen.


Vuosittain on opastettujen ryhmien määrä vaihdellut 32 – 89 ryhmän välillä. Viime vuosina on tehty myös opastettuja kotiseutukierroksia keskikaupungin alueella sekä Pyhämaahan, Lokalahdelle ja Kalantiin. Näillä kierroksilla on tehty tunnetuksi kaupungin ja liitosalueiden historiaa, luontoa, elinkeinoja, nähtävyyksiä ja nykypäivää.

Yhdistys järjesti yli 20 vuoden ajan Vanhan ajan markkinoiden yhteydessä Vanhan ajan kahvilan, jossa parhaana päivänä kävi yli 700 asiakasta. Yhdistyksen vuosittain jakaman Oppaiden ruusun saajaluettelo on monipuolinen.

Ruusun ovat saaneet yli 20 vuoden ajan yksityishenkilöt tai organisaatiot, joiden toiminta on tuonut Uudellekaupungille myönteistä julkisuutta.


Opasyhdistykseen kuuluu 15 Suomen Opasliiton auktorisoimaa matkailuopasta ja se toimii Uudenkaupungin kaupungin alueella. Opastuksia tehdään suomen lisäksi myös muilla kielillä. Oppaat suorittavat aktiivisuuskokeen joka 5. vuosi.


Artikkelikuva: Yhteiskuvassa ennen opasyhdistystä toimineen Uudenkaupungin opaskerhon ja nykyisen Uudenkaupungin matkailuoppaiden toimihenkilöitä. Merikki Jäntti (vas), Soile Hänninen, Tuula-Riitta Karlin, Juhani Valo, Maiga Häggblom, Kirsi Junnila, Ansa Tolvanen, Riitta Kilkku, Annukka Markela-Välimäki ja Irmeli Laaksonen.