Vanhat talot teki Vanhat talot -kirjan

Juuri valmistunut Uudenkaupungin Vanhat talot ry:n kustantama kirja (nimeltään Uudenkaupungin vanhat talot) esittelee parisenkymmentä vanhaa uusikaupunkilaistaloa tekstein ja kuvin.

Kirjan syntysanat lausuttiin noin vuosi sitten yhdistyksen kokouksessa. Taina Nikula heitti idean esille ja sitä lähdettiin toteuttamaan lähes saman tien.

– Meillä on yhdistyksessä toiminut kirjatyöryhmä, varsinaisiksi tekijöiksi seuloutui Päivi Sappinen tekstin osalta ja minä kuvituksen osalta, kertoo Tuija Talvitie.

Kirjaan valikoituneet talot eivät ole mitenkään Uudenkaupungin Top20 vanhojen talojen lista, vaan talot ovat valikoituneet mukaan mikä mistäkin syystä.

– Talot oli suhteellisen helppo löytää ja omistajat ovat olleet innolla mukana. Hyviä taloja jäi ylikin, sillä rahoitus rajoitti sivumäärää. Ehkä joskus on tulossa kirjalle jatko-osa, Päivi Sappinen sanoo.

 

Tekijät painottavat, että kirja ei ole mikään virallinen historiateos eikä siitä haluttu tehdä mitään sisustusvinkkikirjaa, vaan siinä esitellään todellisia koteja, joissa asutaan.

– Joka talosta haluttiin löytää se oma juttu, se joka tuli esille asukkaiden kertomuksissa. Kuvat on sitten paljolti valittu tekstin mukaan.

Talvitie ja Sappinen kävivät haastattelemassa asukkaita yhdessä ja samalla käynnille otettiin valokuvat ja siksikin ne tukevat hyvin toisiaan.

– Asukkaat ovat saaneet kertoa esimerkiksi vanhoja tarinoita talon entisistä asukkaista. Ne eivät välttämättä ole historiallisesti aivan tosia, mutta kuuluvat kiinteästi taloon.

Osa kirjassa esitellyistä taloista on ollut ovet avoinna Puutalotapahtumassa, mutta eivät kaikki. Joku uusista on luvannut tänä vuonna olla mukana.

 

Kirjan teko aloitettiin viime kesänä ja lopputulosta hiottaessa aikataulua venytettiin äärimmilleen.

– Projekti oli suuritöinen mutta erittäin mielenkiintoinen ja opimme sen aikana valtavasti Uudestakaupungista ja sen historiasta. Erityisen hienoa oli huomata, miten uudemmatkin asukkaat olivat selvittäneet vanhan talonsa historiaa ja pitävät talostaan hyvää huolta.

Kirjasta on otettu 500 kappaleen painos. Sivuja siinä on noin 230. Kirjaa myydään 49 euron hinnalla mm. Kirja-Vakassa, Vihreässä lampaassa ja matkailutoimistossa.

– Sitä on myytävänä myös lauantaina yhdistyksen pop-up tapahtumassa Alinenkatu 23:ssa. Olemme molemmat siellä signeeraamassa kirjoja.

 

Artikkelikuvassa Tuija Talvitie (vas.) ja Päivi Sappinen.