Rauhanpuolustajain yhdistys täyttää 40 vuotta

Suomen Rauhanpuolustajain Uudenkaupungin yhdistys perustettiin vuonna 1977 eli siitä on tänä vuonna kulunut 40 vuotta. Yhdistys juhlistaa tasakymmeniä kaksipäiväisellä tapahtumalla 6-7. toukokuuta.

Erityisesti alkuvuosina yhdistyksen toiminta oli vilkasta. 1970-luvun lopulla ja 1980-luvulla järjestettiin rauhanmarsseja, kerättiin adresseja mm. neutronipommia vastaan ja boikotoitiin rotusortoa harjoittavan Etelä-Afrikan tuotteita.

Rauhan ja Toivon kevättä vietettiin vuonna 1983, jolloin oli kuumimmillaan euro-ohjusten vastainen kampanjointi. Silloin yhdistyksen väki lähti kahdella linja-autolla Helsinkiin muodostamaan ihmisketjua eri maiden lähetystöjen välille.

Vuonna 1987 yhdistys aloitti koulutarvikekeräyksen Etiopian Jimmaan ja tarvikkeet toimitettiin perille Punaisen Ristin välityksellä. Kummikaupunkihanke vesittyi maassa syttyneen sisällissodan vuoksi.

 

Yhdistys perusti 1980-luvun loppupuolella oman kehitysmaakaupan, jonka nimi myöhemmin muutettiin maailmankaupaksi. Tavoitteena oli kehitysmaiden tuotteiden tunnetuksi tekeminen ja myynti. Kauppa toimi yli kaksikymmentä vuotta, mutta loppui 2010.

Yksi merkittävimmistä yhteistyökumppaneista yhdistykselle on ollut kehitysmaakauppapurjelaiva Estelle, joka kesäisin kävi usein Uudessakaupungissa. Suurin yksittäinen ponnistus Estellen väen kanssa oli Angola-keräys.

Tällä hetkellä yhdistyksen toiminnan pääpaino on maailman kriisipesäkkeiden seuraaminen Ukrainassa, Lähi-Idässä ja Pohjoisessa-Afrikassa sekä yleisesti jännityksen kiristyminen maailmassa.

 

Yhdistyksen pääjuhla järjestetään lauantaina 6.5. Ystävyystalolla Orivolla. Siellä yhdistyksen puheenjohtaja Ilmo Suikkanen pitää tervehdyspuheen ja kaupungin perustaja Kustaa II Aadolf tervehtii osanottajia. Kaupungin tervehdyksen tuo kaupunginjohtaja Atso Vainio.

Suomen Rauhanpuolustajain puheenjohtaja Markku Kangaspuro puhuu aiheesta Satavuotiaan Suomen menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuuden näkymät rauhanliikkeen näkökulmasta.

Kahvitarjoilun jälkeen valtiotieteen tohtori Noora Kotilainen esitelmöi aiheesta Informaatiokuplat, viholliskuvien maailma ja medialukutaito.

Kevyempää ohjelmaa esittää trubaduuri Mikko Itäranta sekä taiteilija-tutkija Susanna Hast ja Timo Kalevi Forss duo.

Juhlassa huomioidaan myös yhdistyksen aktiivijäseniä ja esillä on yhdistyksen historiasta kertova näyttely.

 

Sunnuntain ohjelmassa on aamukävely kaupungilla kello 9:30 ja Vakka-opiston rehtori Tomi Kangas kertoo muistomerkin luona Uudenkaupungin rauhasta.

Sunnuntaina Ystävyystalolla puhutaan turvallisuuspoliittisesta tilanteesta, mukana on ainakin SRP:n puheenjohtaja Markku Kangaspuro ja mahdollisesti myös puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Ilkka kanerva, jos ETYJ-kiireiltään ehtii.

 

Artikkelikuvassa yhdistyksen 40-vuotisjuhlaa valmisteleva toimikunta, pöydän päässä seisomassa puheenjohtaja Ilmo Suikkanen.