Korihait ei toista viime kauden virheitä

Korihaiden viime kausi oli heikko, pelillisesti Korisliigan paikka säilyi vasta karsintojen kautta ja talouspuolellakin riitti pettymyksiä ja loppukautta jouduttiin rahoittamaan lainalla. Vastavalittu puheenjohtaja Ville Laaksonen sanoo, että virheistä on otettu opiksi ja suunta on ylöspäin.

– Talouspuolella ehkä toiminnanjohtajalle jäi liian iso vastuu budjetin kokoamisessa eikä johtokuntakaan ollut tarpeeksi hereillä. Saimme kyllä informaatiota markkinointisuunnitelmista ja yhteydenotoista, mutta se todellisten sopimusten määrä jäi hämäräksi. Ehkä hänen aikansa meni myös osittain vääriin asioihin ja siksi ajauduttiin kauden aikana ongelmiin.

Korihait luopui jakelutoiminnasta, joka vei paljon aikaa eikä enää ollut sellainen hyvä bisnes kuin takavuosina. Nyt organisaatiossa keskitytään pelkästään koripalloon ja kaikkeen siihen suoranaisesti liittyvään.

 

Pelillisellä puolella taas tehtiin joukkueen kokoamisessa virheitä. Edelliskaudella ykkösdivarissa loistaneiden jenkkien kanssa tehtiin ehkä vähän turhan nopeasti jatkosopimukset, kun joukkueen kokoaminen olisi pitänyt aloittaa eri tavalla.

– Ja sitten oli kaikenlaista epäonneakin, Reginald Bratton ei onnistunut alkukaudesta ja turhautui, kun ei pystynyt haluamiinsa asioihin ja Marcus Vanin kohdalla loukkaantuminen vaikutti loppukauteen selvästi.

– Mutta esimerkiksi suomalaisten pelaajien panokseen olen tyytyväinen eli kyllä paljon tehtiin oikeitakin asioita. Tulemmekin ainakin tarjoamaan kaikille kotimaisille sopimusta myös ensi kaudeksi, toivottavasti mahdollisimman moni hyväksyy sen.

Tulevaa kauden joukkuetta lähdetäänkin kokoamaan kotimainen osasto edellä ja sen jälkeen haetaan ulkomaanapuja. Tulevan kaudella sallittavien ulkomaalaispelaajien määräkin on vielä auki ja myös ns. jenkkistatuksen määritelmä voi muuttua. Nämä asiat ratkeavat aivan lähiaikoina.

 

Mikko Jalonen todennäköisesti tulee lopettamaan korisliigauransa, mutta vaikka hän ei enää samalla tavalla panostaisikaan, niin tehtäviä Mikolle löytyy Korihaissa kyllä eikä hänestä aiota niin vain luopua.

– Mikko voisi olla eräänlainen backup-pelaaja, joka voisi tulla harjoituksiin mukaan oman aikataulunsa mukaan ja vaikka pelatakin joitakin minuutteja jos ykkösmiehistölle sattuu loukkaantumisia tai sairastumisia. Valmennuspuolellakin löytyy tehtäviä, jos hän vaan on kiinnostunut. Esimerkiksi videovalmentajana ja taktisella puolella hänellä on varmaan paljon annettavaa.

Tulevan kauden osalta valmentaja Jarno Nikulalla on sopimus. Jarno on keväällä aloittanut huippuvalmentajatutkinnon suorittamisen ja on nyt yhtä, taatusti muistissa pysyvää kautta kokeneempi. Kakkosvalmentajan osalta on suunnitelmia jo olemassa, mutta niistä ei vielä sen enempää.

– Pelaajapuolella, jos Mikko tosiaan lopettaa, on kotimaisen profiilipelaajan kokoinen aukko ja ulkomaalaispelaajia tarvitaan ensisijaisesti se iso korinaluspelaaja ja pelinrakentaja. Ja heidän tulee olla eurooppalaisen pelitapaan tottuneita, ensimmäistä kautta täällä pelaavalla perusjenkillä ei tahdo suomalainen pelitapa mennä jakeluun.

 

Ville valittiin Korihaiden johtokuntaan reilu vuosi sitten ja tämän kevään kokouksessa sitten puheenjohtajaksi.

– Klotzin Kalle halusi keskittyä enemmän päivittäiseen tekemiseen toiminnanjohtajana ja minä lähdin sitten puheenjohtajaksi kun pyydettiin. Tuleva kausi ainakin mennään tällaisella kuviolla. Kallella on ollut viime aikoina erittäin tärkeä rooli ja hän tekee pyyteetöntä työtä seuran hyväksi.

Uuden puheenjohtajan lisäksi Korihaiden johtokunta uudistui keväällä ja Ville on uusiin jäseniin tyytyväinen.

– Hyviä tyyppejä ja kaikilla on tekemisen meininki. Tulemmekin ottamaan sponsorihankinnan vastuuta johtokunnassa enemmän kuin ennen ja jokainen saa tehdä siinä osansa.

Alustaviin yhteydenottoihin on yritysmaailmassa suhtauduttu positiivisesti eikä Ville usko, että liigalisenssin saannin kanssa tule olemaan vaikeuksia. Kevääksi otettu laina tietenkin painaa taloudenpidossa.

– Mutta se on selvä, että talouden ehdoilla pitää mennä pelaajahankinnoissa ja muussa toiminnassa. Ei ensi kaudeksi varmaan saada sellaista pakettia, joka taistelisi Korisliigan voitosta, mutta tarkoitus on nousta sarjan kärkipäähän.

 

– Olemme tekemässä kolmen vuoden projektia, jossa katsomme lähtötilanteen inhorealistisesti, eli missä nyt olemme taloudellisesti ja pelillisesti ja siitä käynnistämme toimet kohti parempia aikoja, jo uusikaupunkilainen koripalloyleisö ansaitsee sen.

Pitkästä tappioputkesta huolimatta yleisöä riitti mukavasti koko viime kauden ajan, mutta ehkä toista tappioiden täyttämää talvea ei kestäisi kuin kourallinen tosifaneja.

– Ajatus on saada toimintaan jälleen sitä vanhaa paikkakuntahenkeä ja yhteisöllisyyttä, sekä katsomoon että tukijoihin. Pyrimme entistä paremmin huomioimaan myös tukijoiden toiveet ja tarjoamaan heille muutakin kuin mainostilaa ottelutapahtumissa.

Korihait ei halua profiloitua mitenkään muutaman suuryritysten joukkueeksi, vaan arvostaa myös pienten yritysten omissa puitteissaan antamaa panosta. Kaupungin kanssa tehty kahden vuoden sopimus antaa hyvää selkärankaa.

Myös kaupunkiin muuttavat uudet ihmiset halutaan mukaan. Koripallo on kuitenkin kaupungissa ehdottomasti korkeimmalla tasolla harrastettavaa urheilua ja antaa tänne muuttaville mahdollisuuden kotoutua ja samaistua uuteen kotikaupunkiinsa, joko pelkästään seuraamalla pelejä tai lähtemällä mukaan toimintaan eri tavoin.

 

Ville on syntynyt Turussa, mutta muutti vuoden vanhana Lietoon. Siellä hän innostui koripallosta ja pelasi juniori-ikään asti, mutta sitten kävi niin kuin usein käy, joukkue meni niin pieneksi, että sen toiminta päättyi eikä Turussa käynti yleisillä kulkuvälineillä onnistunut.

– Uuteenkaupunkiin muutin 2006. Vaimo on täältä ja myös minun sukuni on vaikuttanut Lokalahden Pinipajulla. Itse käyn Turussa töissä, mutta tulimme siihen tulokseen, että Uusikaupunki on kuitenkin mukavampi paikka asua, erityisesti lasten kannalta kuin Turun lähikunnat.

Ville ajelee edelleen päivisin Meyerin telakalle Turkuun töihin.

– Varsinkin marraskuun pimeät kelit ovat raskaita, mutta toisaalta ajomatka aamuin illoin on hyvää aikaa pistää ajatuksia järjestykseen ja myös työn ja vapaa-ajan raja on selvä.

Korihaiden toimintaan hän tuli mukaan muutama vuosi sitten, kun poika aloitti kouluun mennessään koripallon peluun. Aluksi Ville ryhtyi soittelemaan musiikkia Korihaiden kotipeleissä.

-Musiikki on ollut minulle aina tärkeä. Nuorempana soittelin erilaisissa bändeissä ja nykyään meillä on tämä Kädettömät isät -bändi. Tykkään esiintyä ja pitää shouta. Ja liikunta eri muodoissaan on edelleen vahvasti mukana elämässä.